Σόρος για Brexit: Δραματικές οι επιπτώσεις στην οικονομία
21/06/2016 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόρος για Brexit: Δραματικές οι επιπτώσεις στην οικονομία

Θέση κατά του Brexit πήρε και ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος με άρθρο του στον Guardian προειδοποιεί για τις σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ. "Η στερλίνα σχεδόν σίγουρα θα υποτιμηθεί ραγδαία και ταχύτατα αν επικρατήσει η 'αποχώρηση' στο δημοψήφισμα» εκτιμά ο Σόρος. Όπως τονίζει μάλιστα, η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος θα ήταν μεγαλύτερη και με πιο εκτεταμένες συνέπειες "από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν ήμουν αρκετά τυχερός να βγάλω σημαντικό κέρδος για τους επενδυτές του hedge fund μου, εις βάρος της Τράπεζας της Αγγλίας και της βρετανικής κυβέρνησης".

Ο Σόρος είχε κερδίσει εκατομμύρια, σορτάροντας την στερλίνα στη λεγόμενη "Μαύρη Τετάρτη" του 1992. "Πολλοί πιστεύουν πως η αποχώρηση από την ΕΕ δεν θα έχει επιπτώσεις στα προσωπικά τους οικονομικά, αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος" γράφει ο Σόρος, λέγοντας πως θα υπάρχει "άμεση και δραματική επίπτωση στις αγορές, τις επενδύσεις, το επίπεδο τιμών και τις θέσεις εργασίας".

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η πορεία της στερλίνας στις αγορές, ανάλογα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Τη Δευτέρα, το νόμισμα εκτινάχθηκε στη μεγαλύτερή άνοδό του μέσα σε μία μέρα εδώ και οκτώ χρόνια, έπειτα από δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι προηγείται η παραμονή, μετά από τη δολοφονία της Τζο Κοξ.

theguardian.com