Σόιμπλε, ο πολιτικός που μπορεί να σώσει τη Μέρκελ… ή να την ανατρέψει
24/10/2015 19:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε, ο πολιτικός που μπορεί να σώσει τη Μέρκελ… ή να την ανατρέψει

Ο Σόιμπλε αφήνει τη Μέρκελ να ανησυχεί, ενώ είναι προφανές ότι είναι ο πιθανότερος διάδοχός της, σχολιάζει ο γερμανός δημοσιογράφος Nikolaus Blome

Ενώ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στη Γερμανία και καμία γρήγορη απάντηση δεν υπάρχει, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καθημερινά εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στο πρόβλημα. Ο ισχυρισμός της «Wir schaffen das» (Μπορούμε να το κάνουμε) δέχεται πυρά. Όλο και περισσότεροι Γερμανοί αξιωματούχοι στις πόλεις απαντούν τώρα «Όχι, δεν μπορούμε, είναι υπερβολικό». Απλώς δεν ξέρουν πώς να στεγάσουν τις μάζες. Και ο χειμώνας πλησιάζει.

Η Μέρκελ δεν έχει δει πολλές κρίσεις όπως αυτή στα 10 χρόνια της θητείας της. Και καλά θα κάνει να προσέχει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επί εβδομάδες τώρα, ο υπουργός Οικονομικών, καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο εδώ και 25 χρόνια, παρακολουθεί σχεδόν σιωπηρά τη σκηνή. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά σκαρφίζεται. Αυτό θα πρέπει να ενοχλεί τη Μέρκελ πολύ περισσότερο από τους λεονταρισμούς του Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Βαυαρίας και του κόμματος Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης. Αν και δημοσίως έχει επιτεθεί στη Μέρκελ πολλές φορές, δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε το κίνητρο να αποσταθεροποιήσει ριζικά τη θέση της.

Παραδόξως, ούτε η άνοδος του ξενοφοβικού δεξιού κόμματος AFD δεν αποτελεί μια πραγματική απειλή για την καγκελάριο. Υπάρχουν αρκετές σημαντικές εκλογές που έρχονται, αλλά σε κρατικό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο, είναι το ίδιο φαινόμενο: μόλις το AFD κερδίσει κάποιο αριθμό εδρών, καμία άλλη πλειοψηφία, εκτός από ένα μεγάλο συνασπισμό, δεν θα είναι δυνατή - με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ στο τιμόνι κάθε φορά.

Παρόλα αυτά, αναταραχές και πολιτική δυσφορία βασιλεύει στις τάξεις του κόμματος CDU της Μέρκελ. Όλο και περισσότερα μέλη και αξιωματούχοι - μέχρι σήμερα, ως επί το πλείστον χαμηλόβαθμοι- αποτελούν πρόκληση για την καγκελάριο. Δεν θέλουν να δεχθούν τόσους πολλούς πρόσφυγες. Πρώτον, απαιτούν να γνωρίζουν τι θα προκαλέσει η εισροή στη Γερμανία, τόσο ως έθνος όσο και ως χώρα. Πόσο θα αλλάξει η γερμανική ταυτότητα και ο τρόπος ζωής; Και πόσο θα κοστίσει όσον αφορά τη στέγαση, τα σχολεία, την κοινωνική πρόνοια; Οι επικριτές δεν δίνουν δεκάρα για αυτό που η καγκελάριος προσπαθεί με τόσο κόπο να μεταδώσει: ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο τα σύνορα δεν είναι πλέον αυτό που ήταν στο παρελθόν.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μπορούσε να είναι αυτός που θα ηρεμήσει τους αμφισβητίες της Μέρκελ, αλλά παραμένει αμέτοχος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει αυτό στο οποίο είναι καλύτερος: να εξηγήσει τα πράγματα από μια παραδοσιακή, συντηρητική γραμμή σκέψης που διαφέρει από της Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει το ανάστημα του κόμματός του για να καθησυχάσει τα στελέχη του κόμματος. Αντ' αυτού, έχει δημόσια μειώσει τα νέα ελλείμματα ή τις φορολογικές αυξήσεις για να πληρώσουν τον λογαριασμό των προσφύγων, περιορίζοντας αποτελεσματικά τον χώρο της Καγκελάριου για ελιγμούς. Και γιατί; Αυτό είναι το "ερώτημα των εκατομμυρίων δολαρίων" στο Βερολίνο αυτές τις μέρες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επικριτές της Μέρκελ θα ήθελαν να συσπειρωθούν γύρω από τον Σόιμπλε, του οποίου η δημοτικότητα μεταξύ των ψηφοφόρων έχει μόλις ξεπεράσει της Μέρκελ. Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον ακολούθησαν όταν προσπάθησε να πιέσει για Grexit. Αλλά αφέθηκε να αισθάνεται απομονωμένος και προδομένος όταν η καγκελάριος απέτυχε να αντιμετωπίσει το Γάλλο πρόεδρο σχετικά με το Grexit. Για τον Σόιμπλε, αυτό ήταν η κλασική Άνγκελα Μέρκελ. Ως πρόεδρος κόμματος, τον είχε ήδη απογοητεύσει όταν προσπάθησε να γίνει επικεφαλής του γερμανικού κράτους το 2004. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να μην πιστεύει πλέον - ή να μην έχει εμπιστοσύνη- ότι η καγκελάριος θα επικρατήσει.

Η Μέρκελ αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο: Το να είναι ο καλός ποιμένας της Γερμανίας είναι ακόμα το πιο σημαντικό πολιτικό σημείο της και ήταν αρκετά καλό για να εκλεγεί τρεις φορές. Αλλά αυτή τη φορά, οι άνθρωποι θέλουν να πάρει την προσφυγική κρίση υπό έλεγχο. Μπορεί να μην είναι δικό της λάθος: μια βιώσιμη λύση φαίνεται να είναι πέρα από τις ικανότητες της, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεδομένου ότι αρνείται να ενδώσει στους επικριτές της, είτε θα φτιάξει τα πράγματα όπως θέλει σύντομα – είτε θα αποτύχει.

Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να της αγοράσει πολύτιμο χρόνο ενισχύοντάς την δημόσια. Αλλά δεν το κάνει. Ξέρει πολύ καλά πως θα είναι ο μόνος που θα διαδεχθεί την καγκελάριο εάν προκύψει η ανάγκη - ή η θέληση. Κανείς άλλος στο κόμμα CDU δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την ίδια επιρροή ή αξιοπιστία, είτε στη Γερμανία είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σόιμπλε θα γίνει δεκτός ευρέως ως αυτός που θα αναλάβει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μια ειρωνική αλλαγή της ιστορίας: σχεδόν δύο δεκαετίες αφού τον απέτρεψαν από το να διαδεχθεί τον Χέλμουτ Κολ ως καγκελάριος, στο τέλος της καριέρας του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί τώρα απλά να περιμένει τα πράγματα να συμβούν. Και αν τα πράγματα πάνε όπως θέλει, ακόμη και η ηλικία του δεν θα αποτελέσει εμπόδιο. Ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο μεταπολεμικός καγκελάριος σύμβολο της Γερμανίας, πήρε τη θέση σε ηλικία 73 ετών επίσης.

politico.eu

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.