Σόιμπλε: «Η Ευρώπη θα παραμείνει συσπειρωμένη»
24/06/2016 11:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: «Η Ευρώπη θα παραμείνει συσπειρωμένη»

Ασκήσεις ψυχραιμίας και ρεαλισμού κάνει το Βερολίνο μετά από μια δραματική νύχτα που οδήγησε τελικά σε αυτόν που όλοι απεύχονταν, μια νίκη του στρατοπέδου του Leave στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία συνεπάγεται την έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά από 43 χρόνια πορείας εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση, η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να έχει το πρωί κύκλο τηλεφωνημάτων με ομολόγους της αλλά και με αξιωματούχους της ΕΕ για να μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων πριν κάνει δηλώσεις στον Τύπο.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα το πρωί λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος: «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ήλπιζα για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Τώρα όμως η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί συσπειρωμένη. Μαζί θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μετά την απόφαση των Βρετανών φίλων μας».

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό τώρα «είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Όπως δήλωσε ο ίδιος βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με τους ηγέτες των χωρών του G7, ενώ υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ρυθμίσει λεπτομερώς (στη Συνθήκη της Λισαβόνας) τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ και αυτή θα εφαρμοστεί. «Έτσι μόνο να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα Brexit δίνει ώθηση στο AfD

Από την άλλη πλευρά γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει ώθηση και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η δημοτικότητα του οποίου αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 12 % με 13%. Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία προκαλούν επιπρόσθετη ανησυχία για ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού στρατοπέδου στη χώρα εν όψει των γερμανικών εκλογών το 2017. Η πρόεδρος του ΑfD Μπέατριξ φον Στορχ ζήτησε σήμερα την παραίτηση τόσο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, διότι όπως έδειξε το βρετανικό δημοψήφισμα η πολιτική τους απέτυχε.

Ο Μάρτιν Σουλτς πάντως προχώρησε στην εκτίμηση με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση, ότι δεν περιμένει αλυσιδωτές αντιδράσεις, δηλαδή ότι το βρετανικό δημοψήφισμα δεν θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά ωθώντας και άλλες χώρες να πάρουν τον ίδιο δρόμο. Ο ίδιος είπε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί με τον πρόεδρο Ολάντ και πρόκειται να κάνει το ίδιο και με Μέρκελ.

Αμηχανία για τις οικονομικές επιπτώσεις

Για την πρόεδρο του κόμματος η Αριστερά Κάτια Κίπλινγκ «ο νεοφιλελευθερισμός και η πολιτική λιτότητας προετοίμασαν τον έδαφος για τον εθνικισμό και τον ευρωσκεπτικισμό, ενώ το αποτέλεσμα αποτελεί αφύπνιση για μια νέα αρχή για την Ευρώπη».

Στο οικονομικό και εμπορικό σκέλος των αντιδράσεων έχουμε μια πρώτη δήλωση του διευθυντή του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, του Μάρκους Κέρμπερ, ο οποίος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει σκληρές και άμεσες επιπτώσεις.

Τέλος ο επικεφαλής του ινστιτούτο IFO του Μονάχου αποκάλεσε του δημοψηφίσματος« ήττα της λογικής». Γεγονός είναι πάντως ότι μέχρι στιγμής και ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX σημειώνει κατακόρυφη πτώση 10 μονάδων - η μεγαλύτερη από το 2008- ακολουθώντας τη γενικότερη αρνητική τάση που καταγράφεται από νωρίς το πρωί στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Πηγή: Deutsche Welle (Dpa, DW, Spiegel Online)-imerisia.gr