Σόιμπλε: Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αναστείλει την περαιτέρω ενοποίηση
10/06/2016 19:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αναστείλει την περαιτέρω ενοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναστείλει οποιαδήποτε περαιτέρω ενοποίηση αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να φύγει από το μπλοκ, ειδάλλως κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια λαϊκή αντίδραση και αλλού, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, θα αντιταχθεί σε μέτρα που θα δεσμεύουν τα μέλη της ΕΕ για μεγαλύτερη ενοποίηση, ως αντίδραση σε μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

"Δεν θα μπορούσαμε απλά να απαιτήσουμε περισσότερη ολοκλήρωση ως αποτέλεσμα ενός Brexit", δήλωσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος σε μια βρετανική έξοδο από την ΕΕ, στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί το Σάββατο. "Αυτό θα ήταν χοντρό. Πολλοί θα είχαν δίκιο να αναρωτηθούν εάν εμείς οι πολιτικοί δεν έχουμε καταλάβει ακόμα το νόημα". Ακόμη και αν μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων καταψηφίσει το Brexit "θα πρέπει να το εκλάβουμε ως προειδοποίηση και κλήση αφύπνισης, ότι απλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν".

Τα σχόλια είναι ασυνήθιστα για ένα μέλος φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης, αλλά ακόμη περισσότερο για έναν πολιτικό ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στην εφαρμογή μιας διαρκώς στενότερης ένωσης στην Ευρώπη. Ο Σόιμπλε έχει από καιρό υποστηρίξει ότι μια ενωμένη Ευρώπη θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, κάλεσε τα κράτη-μέλη να συγκεντρώσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και να διορίσουν έναν κοινό υπουργό Οικονομικών.

Πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε όλη την ΕΕ έχουν υποστηρίξει ότι η ευρωζώνη, ειδικότερα, μπορεί να χρειαστεί επιτάχυνση της ενσωμάτωσης προκειμένου να αντέξει τα πλήγματα που θα δεχθεί η αγορά αλλά και τις πολιτικές συνέπειες από μια βρετανική έξοδο. Άλλοι έχουν αρνηθεί να διευκρινίσουν πώς θα ανταποκριθούν. Έχουν υπάρξει πολλές προειδοποιήσεις ότι το Brexit θα μπορούσε να παρακινήσει και άλλα μέλη να διεκδικήσουν κάποια κυριαρχία, μέσω των ευρωσκεπτικιστικών ομάδων. Αλλά τα σχόλια του Σόιμπλε δείχνουν ότι το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο μπορεί να αναγνωρίζει την κλίμακα της λαϊκής εχθρότητας προς την Ένωση, η οποία έχει αυξηθεί στο μπλοκ των 28 μελών.

Μιλώντας σε διάσκεψη χρηματοοικονομικών επενδυτών, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν είχαν κάνει καλή δουλειά στο να πείσουν τους πολίτες της ΕΕ ότι "η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μια ισχυρή Ευρώπη, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης αυτού του αιώνα". Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι Γερμανοί πολιτικοί παροτρύνουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, προειδοποιώντας συχνά για τις αρνητικές συνέπειες μιας εξόδου.

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε κι άλλες ολέθριες προβλέψεις, λέγοντας ότι μια βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα και εκτός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, στην οποία αρκετές χώρες μη μέλη της ΕΕ έχουν πρόσβαση, αλλά των οποίων οι κανόνες δεν μπορούν να επηρεάσουν. "Το μέσα είναι μέσα και το έξω είναι έξω" είπε, υπονοώντας ότι το Λονδίνο θα πρέπει να διαπραγματευτεί την ένταξη της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς στον κόσμο από το μηδέν. "Ένα Brexit θα είναι δύσκολο για όλους, ειδικά για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο" είπε ο Σόιμπλε. "Ελπίζω να επιλέξουν με σύνεση". Η Μέρκελ, η οποία επίσης έκανε δηλώσεις σήμερα, είπε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

wsj.com