Σοβαρές ευθύνες στον Τόνι Μπλερ από την έκθεση Σίλκοτ
06/07/2016 16:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοβαρές ευθύνες στον Τόνι Μπλερ από την έκθεση Σίλκοτ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Βρετανία το πόρισμα της επιτροπής έρευνας υπό τον σερ Τζον Σίλκοτ, για την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ το 2003. Σύμφωνα με το πόρισμα, η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο δεν είχε την απαραίτητη βάση για να στηριχτεί νομικά, ενώ και η υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ χαρακτηρίζεται υπερβολική.

Η επιτροπή χαρακτηρίζει τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών για την υποτιθέμενη κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ, τα οποία ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην αμερικανική εισβολή που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, από προβληματικά έως ελλιπή. Ο σερ Τζον Σίλκοτ δήλωσε ότι το 2002 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ δεν είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τον σερ Τζον Σίλκοτ, το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση. "Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε", τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, ενώ όπως σημείωσε τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήταν "απολύτως ακατάλληλα". Ως προς τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η έρευνα κατέληξε ότι ήταν επίσης ακατάλληλα και περιορισμένα.

Η αποκαλυπτική έκθεση της επιτροπής προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ενώ ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ωστόσο παρά τις σφοδρές επικρίσεις, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003.

"Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη" υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. Μάλιστα παραδέχτηκε ότι η αξιολόγηση των πληροφοριών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003. "Έλαβα αυτήν την απόφαση διότι πίστευα ότι ήταν το σωστό βάσει των πληροφοριών που είχα στην κατοχή μου και των απειλών που είχα αντιληφθεί ότι υφίστανται", υπογράμμισε ο Μπλερ, δικαιολογώντας την απόφασή του. Επιπλέον ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο κόσμος σήμερα είναι "ασφαλέστερος".

Ο Ντέιβιντ Κάμερον,απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανάγκη να αντλήσει τα διδάγματα από ό,τι πήγε στραβά στην πορεία προς τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ. Επισήμανε επίσης ότι η σχέση της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Ο ηγέτης των ΕργατικώνΤζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε πως η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς η έκθεση έδειξε πως η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο χωρίς ικανοποιητική νομική βάση και χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό.

theguardian.com, businessinsider.com