Σκοπιανό: Τα μπρος-πίσω του Ζάεφ για την ονομασία και το Σύνταγμα
08/02/2018 12:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκοπιανό: Τα μπρος-πίσω του Ζάεφ για την ονομασία και το Σύνταγμα

Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό συνεχίζονται αλλά φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί σε μία πολύ μεγάλη και δύσκολη παρτίδα πόκερ με πάρα πολλούς θεατές και απρόβλεπτη εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ξέροντας ότι δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική δύναμη για να επισπεύσει τις διαδικασίες πρώτα κάνει βήματα εμπρός και στην συνέχεια οπισθοδρομεί.

Ετσι, την Τρίτη σε μία προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος, ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται το αεροδρόμιο, όπως και το όνομα της εθνικής οδού που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Επίσης δήλωσε ότι η χώρα του δέχεται ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μόλις το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Ζάεφ χθες τόνισε ότι: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμα», ερωτηθείς για το αν η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού εμπεριέχει την πιθανότητα αλλαγής του συντάγματος.

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η «Μακεδονία» άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η «Μακεδονία» θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να επισκεφθεί την πΓΔM στα τέλη Φεβρουαρίου. Την επίσκεψη επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερστάιν, τονίζοντας πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων στα Βαλκάνια.

eleftherostypos.gr