Σκόπια: Οδηγίες στα ΜΜΕ για το πώς χρησιμοποιούνται τα "Βόρεια Μακεδονία" και "Μακεδονία"
23/02/2019 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκόπια: Οδηγίες στα ΜΜΕ για το πώς χρησιμοποιούνται τα "Βόρεια Μακεδονία" και "Μακεδονία"

Οδηγία προς τα ΜΜΕ των Σκοπίων εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, αναφορικά με τη σωστή χρήση του όρου "Βόρεια Μακεδονία" ύστερα από την αλλαγή του ονόματος της χώρας και όπως αυτή απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.


"Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα θέλαμε να σας δώσουμε έναν οδηγό για να αναφέρεστε στη χώρα μας σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών. Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους όρους" αναφέρει η ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, που αφορά κυρίως τον Τύπο, όπως αναφέρει το kathimerini.gr.

Σύμφωνα με την κρατική οδηγία:

- Το επίθετο "Μακεδονικός/ή/ό" πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.

"Οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο δίνει μάλιστα σωστά και λάθος παραδείγματα όπως πχ: Σωστό- μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία.

Λάθος - "Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των "Βόρειας Μακεδονίας", "Ν. Μακεδονικό "και" Βόρειο Μακεδονικό ", δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται".

- Η αναφορά στο κράτος, τα επίσημα όργανά του και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος, θα πρέπει να είναι: "της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας" ή "της Β. Μακεδονίας".

- Η αναφορά για δραστηριότητες του κράτους μπορεί επίσης να είναι "μακεδονική", με διευκρινίσεις.

Ως σωστά παραδείγματα το Σκοπιανό ΥΠΕΞ αναφέρει: "Μακεδονική" οικονομία, "μακεδονική" αγροτική οικονομία, αλλά "Τομέας υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και "Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας".

Πηγή: capital.gr