Σκληρές δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν - Τι απαντά η Τουρκία
26/07/2017 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληρές δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν - Τι απαντά η Τουρκία

Κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η σημερινή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του σε λογαριασμό στο Twitter, όπου γράφει ότι "η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καταπιέζει βάναυσα την κουρδική μειονότητα και φυλακίζει δημοσιογράφους", στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου τόσο για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ όσο και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, η συγκεκριμένη ανάρτηση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά το χθεσινό κάλεσμα του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να "επισκεφτούν" και να "προστατέψουν" την Ιερουσαλήμ έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μετά την απόφαση του Ισραήλ να τοποθετήσει συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας Τεμενών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραηλινό ΥΠΕΞ σε νέο του σχόλιο στο ίδιο μέσο δικτύωσης τόνισε ότι "είναι παράλογο να παραδίδει (η Τουρκία) μαθήματα στο Ισραήλ, τη μόνη αληθινή δημοκρατία στη περιοχή. Οι μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν περάσει".

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε τη δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ.

Απαντώντας ειδικά στην τελευταία αναφορά του Ισραήλ στη δημοκρατία αλλά και στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπογράμμισε ότι "κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοινότητες με διαφορετικό θρήσκευμα συνυπήρχαν ειρηνικά", ενώ απολάμβαναν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

"Σε αυτό το πλαίσιο, οι Εβραίοι θα περιμέναμε να γνωρίζουν καλύτερα και να εκτιμούν την μοναδική ανοχή την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας", γράφει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: "Σήμερα, στην Τουρκία η ελευθερία στην πίστη είναι επίσης προστατευμένη από το κράτος". Παράλληλα, σημείωσε ότι η Πλατεία των Τεμένων είναι "το τρίτο πιο ιερό μέρος για όλους του μουσουλμάνους" και αποτελεί προτεραιότητα του Ισλαμικού κόσμου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών οξύνει την κατάσταση, λέγοντας ότι "είναι φανερό πως οι προσπάθειες να υπομονευτεί το γεγονός ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή, δεν θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αλλά ούτε και στη λύση της διαμάχης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών".

Για αυτό, η ευθύνη από την πλευρά του Ισραήλ είναι να επαναφέρει το status quo στην Πλατεία Τεμένων και να άρει όλους τους περιορισμούς στην θρησκευτική ελευθερία, καταλήγει αιχμηρά η Τουρκία.

capital.gr