«Σήμα» στον Τραμπ η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας
07/07/2017 12:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σήμα» στον Τραμπ η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισαν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών την Πέμπτη, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο ανοικτό οικονομικό χώρο στον κόσμο και δείχνοντας την αντίστασή τους σε αυτό που θεωρούν ως στροφή στον προστατευτισμό του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες την παραμονή των συναντήσεων με τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής στο Αμβούργο, θεωρείται μια "πολιτική συμφωνία" μεταξύ δύο οικονομιών που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι γεμάτη συμβολισμούς. Ορισμένοι τομείς των διαπραγματεύσεων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αν και οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα βασικά σημεία έχουν ξεπεραστεί.

"Εν όψει της συνόδου κορυφής της G20, πιστεύω ότι η Ιαπωνία και η ΕΕ αποδεικνύουμε την ισχυρή πολιτική βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ελεύθερο εμπόριο ενάντια σε μια στροφή προς τον προστατευτισμό", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους θεσμικούς αρχηγούς της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συμφωνία από την οποία κερδίζουν και οι δύο πλευρές, δήλωσε ο Άμπε, "στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο".

Η συμφωνία, που προετοιμαζόταν εδώ και τέσσερα χρόνια, προωθήθηκε μετά την εκλογή Τραμπ και τις προσπάθειές του να "χαλάσει" την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού που συμπεριλάμβανε την Ιαπωνία, ενώ άφησε τις συνομιλίες με την ΕΕ στο κενό. "Αν και κάποιοι λένε ότι έρχεται και πάλι ο καιρός της απομόνωσης και της διάσπασης, αποδεικνύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Γιούνκερ υποβάθμισε τις πιθανότητες να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματευτικά προβλήματα και δήλωσε ότι ελπίζει πως η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2019.

Συναγερμός για το "Η Αμερική πρώτα"

Οι φόβοι του φθηνότερου ανταγωνισμού στις εισαγωγές για τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους ιαπωνικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων είναι από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, ωστόσο οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές καθοδηγούνται από μια κοινή ανησυχία για την προφανή στροφή του Τραμπ από τα πολυμερή ανοικτά εμπορικά συστήματα, σε μια επιθετική πολιτική του"Η Αμερική πρώτα".

Οι δασμοί για το μεγαλύτερο μέρος του διμερούς εμπορίου τους - το οποίο, όπως σημείωσε ο Άμπε, αποτελεί το 40% περίπου του συνολικού διεθνούς εμπορίου - θα εξαλειφθούν σταδιακά σε ορισμένα χρόνια και θα ανοίξουν άλλες οικονομικές περιοχές, όπως το δημόσιο σύστημα δημοσίων συμβάσεων της Ιαπωνίας. Το Ευρωπαϊκό λόμπι της γεωργίας Copa-Cogeca χαρακτήρισε το γεγονός "καλά νέα". Μόνο οι εξαγωγείς κρασιών θα πρέπει να εξοικονομήσουν 134 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν θα είναι πλέον ένα μεγάλο μειονέκτημα για τα οινοποιεία των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας στην Ευρώπη, που εκπροσωπεί τις ιαπωνικές επιχειρήσεις στην ΕΕ, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει "αμοιβαία ευημερία". Η Ένωση Ιαπωνικών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων υποδέχθηκε επίσης ευχάριστα τα νέα.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία, οι οποίες διαμορφώνουν επίσης ένα σύμφωνο παράλληλης συνεργασίας για ευρύτερα πολιτικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η βοήθεια σε κρίσεις και η κλιματική αλλαγή, προβλέπουν ότι η εμπορική συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Μια λεπτομέρεια που πρέπει να εξαλειφθεί είναι πώς θα αντιμετωπιστούν οι καταγγελίες των επιχειρήσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές εφαρμόζουν τη συνθήκη. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα στην Ευρώπη, λόγω των ανησυχιών ότι τα εμπορικά συμφέροντα δίνουν υπερβολική δύναμη σε μεγάλες πολυεθνικές. Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια παραλίγο να μπλοκάρουν μια συμφωνία με τον Καναδά πέρυσι σχετικά με τέτοια θέματα.

Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί την απόφαση "ιδιωτικών δικαστηρίων" μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών. Ωστόσο, οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη, δεν εντυπωσιάστηκαν, διαμαρτυρόμενοι για μια "βιαστική διαδικασία" που δεν ήταν "σοβαρή".

Αυτοκίνητα, τυριά και Brexit

Οι δασμοί της ΕΕ έως και 10% στα ιαπωνικά αυτοκίνητα θα καταργηθούν σταδιακά σε διάστημα επτά ετών. Στις περισσότερες εξαγωγές τροφίμων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας και των μπισκότων, θα καταργηθούν σταδιακά οι δασμοί. Οι ποσοστώσεις έως και 29 τοις εκατό σε σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα θα μηδενιστούν μέσα σε 15 χρόνια. Οι ποσοστώσεις στα μαλακά τυριά, όπως η φέτα και η μοτσαρέλα, θα εξακολουθούν να προστατεύουν τον τομέα της γαλακτοκομικής βιομηχανίας στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία θα σεβαστεί τις πάνω από 200 γεωγραφικές προστασίες ονομασίας προέλευσης της ΕΕ. Το σκωτσέζικο ουίσκι μπορεί να μην ωφεληθεί, ωστόσο, καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ το 2019.

Ο Τουσκ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αμφισβητήσει το επιχείρημα της Βρετανίας για το Brexit, ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες εμπορικές συμφωνίες χωρίς το οικονομικό βάρος της ΕΕ πίσω του. Απευθύνοντας μια ειρωνεία στους υποστηρικτές του Brexit που υποστηρίζουν το σύνθημα μιας "Παγκόσμιας Βρετανίας", ο Τουσκ, έγραψε το εξής tweet, που επιβεβαίωνε τη συμφωνία με την Ιαπωνία: "Παγκόσμια Ευρώπη!"

reuters.com