Σεούλ: Ανοιχτή σε αποπυρηνικοποίηση η Β. Κορέα αν υπάρξουν εγγυήσεις για το καθεστώς
06/03/2018 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σεούλ: Ανοιχτή σε αποπυρηνικοποίηση η Β. Κορέα αν υπάρξουν εγγυήσεις για το καθεστώς

Ανοιχτή σε αποπυρηνικοποίηση είναι η Βόρεια Κορέα, αν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, μετά την επιστροφή υψηλόβαθμης αποστολής από την Πιονγκγιάνγκ όπου είχε συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως οι ηγέτες Νότιας και Βόρειας Κορέας θα έχουν συνάντηση στο πλαίσιο συνόδου κορυφής στο τέλος Απριλίου, ενώ προστίθεται πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για ειλικρινείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων.

"Η Βόρεια Κορέα έχει ξεκάθαρα εκφράσει την πρόθεσή της για αποπυρηνικοποίηση στην Κορεατική χερσόνησο, και, αν δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και υπάρξουν δεσμεύσεις για την ασφάλεια του βορειοκορεατικού καθεστώτος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει λόγος να έχουν πυρηνικά όπλα" σημειώνεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Νότιας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει επισημάνει ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν συνομιλίες είναι το να είναι πρόθυμη η Βόρεια Κορέα να αποπυρηνικοποιηθεί.

Σημειώνεται πως η σύνοδος μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ θα είναι η πρώτη εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

capital.gr