«Σεισμός» στο ΔΝΤ: Ενοχη η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί
19/12/2016 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σεισμός» στο ΔΝΤ: Ενοχη η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Γάλλοι δικαστές έκριναν σήμερα την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ένοχη για αμέλεια επειδή δεν αμφισβήτησε την καταβολή 400 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος ως αποτέλεσμα διαιτησίας σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία το 2008 όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Παρά την ετυμηγορία αυτή, οι δικαστές δεν της επέβαλαν οποιαδήποτε ποινή για την απόφασή της να επιτρέψει αυτή τη σπάνια εξωδικαστική καταβολή χρημάτων διαιτησίας. Η Λαγκάρντ έχει απορρίψει τις κατηγορίες για αμέλεια.

Ο δικηγόρος της δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση πως η νομική του ομάδα μελετά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης.

Η απόφαση κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του προκατόχου της Λαγκάρντ, του Ντομινίκ Στρος-Καν, το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.

Όπως δήλωσε άλλωστε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει «σύντομα» για συζητήσει το θεμα της καταδίκης της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΣ του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 189 κράτη μέλη του και έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του το πρόσωπο της Λαγκάρντ, «αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις» στην υπόθεση, είπε ο Ράις χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Γαλλία: Ένοχη για την υπόθεση Ταπί η Κριστίν Λαγκάρντ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Καταδίκη της Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί αποφάσισε τη Δευτέρα γαλλικό δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να της επιβληθεί ποινή. Η Λαγκάρντ, η οποία καταδικάστηκε για αμέλεια, θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της επικεφαλής του ΔΝΤ, Πατρίκ Μεζονέβ, σχολίασε ότι θα ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 60χρονη πρώην δικηγόρος είχε θέσει τον εαυτό της σε «υποχρεωτική άδεια» από τα καθήκοντά της, αφήνοντας να εννοηθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό «L’Obs» ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της εάν καταδικαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη, καθώς αυτή είχε αναλάβει την μεταπώληση της εταιρείας του. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης έως το 2007, οπότε και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η Λαγκάρντ διατελούσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και η απόφαση που έλαβε φέρεται να προκάλεσε ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.

imerisia.gr