Σε υψηλό 15 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία
03/09/2018 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε υψηλό 15 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Νέα ανοδική πορεία κατέγραψε ο τουρκικός πληθωρισμός τον Αύγουστο, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των μεταφορών, εν τω μέσω έντονων ανησυχιών για την οικονομία της χώρας.

Η τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων υποχώρησε εκ νέου κατά 1,6% στις 6,6427 λίρες έναντι του δολαρίου, ωστόσο αργότερα ανέκαμψε και διαμορφώνεται στις 6,6187 λίρες, μετά τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για τη σταθερότητα των τιμών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 17,9% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από το 15,85% του Ιουλίου. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,55% από το 0,55% του προηγουμένου μήνα.

Ο δείκτης ωστόσο αναμενόταν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 18,01% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και στο 2,4% σε μηνιαία βάση.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο στο 32,13% σε ετήσια βάση από το 25% τον Ιούλιο και στο 6,6% σε μηνιαία βάση από το 1,77%.

Προσφάτως η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του 2018 στο 13,4% από το 8,4% και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2019 στο 9,3% από το 6,5%, επικαλούμενη ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου.

"Οι χώρες με τις πιο οξείες μακροοικονομικές ανισορροπίες υφίστανται το μεγαλύτερο πόνο δεδομένου του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος", αναφέρει στο Bloomberg ο Paul Greer της Fidelity International που διαχειρίζεται 417 δισ. δολάρια.

"Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές μετά από την απότομη μείωση των συνολικών αποδόσεων στη διάρκεια του Αυγούστου, ιδιαίτερα στις αγορές νομισμάτων", πρόσθεσε.

Να αναλάβει δράση δεσμεύεται η κεντρική τράπεζα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα από την πλευρά της, υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στάση στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου, μετά από την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 15ετίας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις προοπτικές του πληθωρισμού, κάνουν λόγο για σημαντικούς κινδύνους των τιμών, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της.

Επίσης, προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στις προοπτικές του πληθωρισμού υποδηλώνουν κινδύνους για την σταθερότητα των τιμών.

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η κεντρική τράπεζα είναι περισσότερο ανεξάρτητη από πολλές άλλες

Εξάλλου, την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υπερασπίστηκε σε δηλώσεις του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Berat Albayrak.

Όπως δήλωσε, η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, υπερασπίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα θεσμικό όργανο το οποίο δεν έχει αυξήσει τα επιτόκιά του εδώ και τρεις σχεδόν μήνες, παρά τη νομισματική κρίση.

Μιλώντας αργά την Κυριακή, ο Albayrak τόνισε πως η τράπεζα, στην τελευταία της συνεδρίαση, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις αγορές και τη σταθερότητα των τιμών και "δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα" σε συντονισμό με τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τόνισε ακόμη ότι από την επανεκλογή του Erdogan τον Ιούνιο με ευρείες εξουσίες, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική είναι στενά ευθυγραμμισμένες, ενισχύοντας την εξουσία της κεντρικής τράπεζας.

"Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι ίσως πιο ανεξάρτητη από εκείνες σε άλλες χώρες και θα συνεχίσει και αυτή την περίοδο, με τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της", πρόσθεσε.

Πηγή:capital.gr