Σε «οδικό χάρτη» για την ανάκτηση εμπιστοσύνης στην ΕΕ κατέληξαν οι «27»
16/09/2016 22:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε «οδικό χάρτη» για την ανάκτηση εμπιστοσύνης στην ΕΕ κατέληξαν οι «27»

Oλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ» ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η σύνοδος αυτή διεξήχθη «σε καλή ατμόσφαιρα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί μια νέα πνοή στην ΕΕ, έως τον Μάρτιο του 2017.

«Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης» επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είπε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε σήμερα ότι η έλλειψη ενός συγκεκριμένου ορίου στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η Γερμανία οδηγεί στη δημιουργία ενός «φαινομένου αναρρόφησης» που προσελκύει μετανάστες.

«Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Όρμπαν, εάν η Γερμανία δεν θέσει ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει, θα συνεχίσουν να προσελκύονται μεγάλες μάζες ανθρώπων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε απόψε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβας, ο Τουσκ είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας.

Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό.

H συγκρατημένη αισιοδοξία του Τσίπρα

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.

Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. «Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο, σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή», επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο οδικός χάρτης του Γιούνκερ

Τον δικό του οδικό χάρτη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΕΕ τους επόμενους δώδεκα μήνες -μεταξύ αυτών μέτρα για τη ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση- παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα.

Όπως αναφέρει το Politico, η λίστα του προέδρου της Κομισιόν καταρτίστηκε κατόπιν παρότρυνσης από ορισμένες ηγέτες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο στενός συνεργάτης του Martin Selmayr.

Στο έγγραφο Γιούνκερ -τo οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Politico- προτείνονται προθεσμίες για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών η δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής μέχρι τον Δεκέμβριο και ο διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ μέχρι το Μάρτιο του 2017.

Επενδύσεις

Διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ.

Έναρξη επενδυτικών δραστηριοτήτων σε Αφρική και άλλες γειτονικές χώρες.

Εντατικοποίηση της ενοποίησης των χρηματαγορών και απελευθέρωση κονδυλίων για τις επιχειρήσεις.

Ψηφιακή αγορά

Μεταρρύθμιση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ενίσχυση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων υπέρ των δημιουργών.

Πλήρης εγκατάσταση δικτύου 5G σε όλη την Ευρώπη ως το 2025.

Παροχή δωρεάν Wi-Fi σε κεντρικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Ασφάλεια

Δημιουργία νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής από τον Οκτώβριο.

Σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου μη Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτοματοποιημένο σύστημα αδειοδότησης μη Ευρωπαίων ταξιδιωτών εντός της ΕΕ.

Άμυνα

Εγκαθίδρυση μόνιμων δομών συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες κρίσης.

Δημιουργία ευρωπαϊκού αρχηγείου για άμεση συνεννόηση και γρηγορότερη δράση.

Δημιουργία Αμυντικού Ταμείου για επενδύσεις.

Νεολαία

Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο οποίο θα συμμετέχουν εθελοντικά νέοι. Στόχος να φτάσει τις 100.000 συμμετοχές ως το 2020.

108 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Τσίπρας, Μέρκελ, Κόστα σε χαλαρό κλίμα, στο περιθώριο των εργασιών

Διάλογο σε χαλαρό κλίμα είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Άγγελα Μέρκελ και ο Αντόνιο Κόστα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των εργασιών στη Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό που συνομιλούσαν και ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ομορφιά του Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές στις θάλασσες του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι στην επόμενο σύνοδο στην Λισσαβόνα θα την προσκαλέσουν (σ.σ. στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η δεύτερη σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα).

eleftherostypos.gr