Σε νέα εκεχειρία στη Συρία συμφώνησαν Ρωσία-ΗΠΑ
22/02/2016 22:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε νέα εκεχειρία στη Συρία συμφώνησαν Ρωσία-ΗΠΑ

Μια νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός στη Συρία επιτεύχθηκε, με την παύση των εχθροπραξιών να τίθεται σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου.

Η κατάπαυση του πυρός αποκλείει το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο αλ-Νούσρα και άλλες ομάδες που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο σκεπτικισμός σχετικά με το αν μπορεί να επιβληθεί είναι έντονος, μετά την τελευταία ανάλογη προσπάθεια. Η Ρωσία συνέχισε την εκστρατεία βομβαρδισμού της, οι πολιορκίες των πεινασμένων πόλεων επίσης συνεχίσθηκαν, ενώ άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αγνοήθηκαν. Αλλά δεν θα υπήρχε κοινή δήλωση Ρωσίας και Αμερικής αν οι εκτενείς συνομιλίες δεν είχαν καταλήξει σε σχετικά σαφείς ενδείξεις, ότι οι όροι της συμφωνίας θα γίνουν δεκτοί από τα βασικά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της συριακής κυβέρνησης, των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και από τους Κούρδους της Συρίας.

Σε μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη αποτυχημένη εκεχειρία, η Ρωσία και η Αμερική συμφώνησαν να ενεργήσουν ως άμεσοι εγγυητές και παρατηρητές της παύσης των εχθροπραξιών. Σε μια κοινή δήλωση, Ρωσία και ΗΠΑ ανέφεραν ότι η παύση των εχθροπραξιών θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα (ώρα Δαμασκού) της Παρασκευής 27 Φλεβάρη, απαιτώντας από τα συμβαλλόμενα μέρη να δείξουν την αποδοχή τους από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας.

Κλειδί για τη νέα συμφωνία θα είναι ο συντονισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, για να καθορίσουν τα εδάφη που περιλαμβάνονται στην εκεχειρία και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υποστούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία, τις επιθέσεις του συριακού στρατού ή της αντιπολίτευσης που στηρίζει η Αμερική. Δεδομένης της περίπλοκης διαπλοκής των διαφόρων παρατάξεων, των μεταβαλλόμενων συμμαχιών και της πολυπλοκότητας των μετώπων στη Συρία, θα πρέπει να υπάρξει πολύ καλός συντονισμός.

Η συμφωνία ορίζει ότι οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αναφέρονται σε μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή σε μια ειδική ομάδα εργασίας, υπό την συμπροεδρία Αμερικής και Ρωσίας. Όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης που θα συμμετέχουν, όχι μόνο θα πάψουν να χρησιμοποιούν όπλα, αλλά και θα επιτρέπουν την "ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη" πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι "αυτή είναι μια στιγμή υπόσχεσης", προσθέτοντας: "Είμαι ικανοποιημένος που βλέπω τις τελικές ρυθμίσεις που συνάπτονται σήμερα για μια παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και καλούμε όλες τις πλευρές να αποδεχθούν και να συμμορφωθούν με τους όρους της πλήρως. Εάν εφαρμοστεί και τηρηθεί αυτή η εκεχειρία όχι μόνο θα οδηγήσει σε μείωση της βίας, αλλά και θα συνεχίσει να επεκτείνει την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκούμενες περιοχές και να υποστηρίζει μια πολιτική μετάβαση προς μια κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του συριακού λαού".

Η προηγούμενη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε από τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε να εγκαταλείψουν το σχέδιο. Εν τω μεταξύ ο συριακός στρατός που είναι πιστός στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και στηρίζεται από τη Ρωσία έχει κερδίσει πολλά εδάφη και έχει σχεδόν περικυκλώσει το Χαλέπι. Οι Ρώσοι μπορεί να υπολογίζουν ότι ο Άσαντ έχει ενισχυθεί τόσο πολύ στρατιωτικά με τη βοήθεια της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μπορεί πλέον να είναι σε αρκετά ισχυρή στρατιωτική θέση για τη διαπραγμάτευση της σύνθεσης της μελλοντικής κυβέρνησης της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του ρόλου και των μελλοντικών εκλογών. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιμένουν ότι θα φύγει μετά το τέλος της διαδικασίας, αλλά το Ιράν και η Ρωσία αναφέρουν την πιθανότητα ο Άσαντ να μείνει με έναν πιο τιμητικό ρόλο.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έχει γίνει πιο επείγουσα μετά τις καταστροφικές βομβιστικές επιθέσεις στη Χομς και στη Δαμασκό, που σκότωσαν περισσότερους από 150 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 200.

Θεωρείται ότι το Isis, το οποίο ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις, παρενέβη αποφασιστικά σε μια προσπάθεια να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, γνωρίζοντας ότι, αν η μη εξτρεμιστική συριακή αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, πετύχουν μια σταθερή κατάπαυση του πυρός, η πίεση στη Ράκα, προπύργιο του Isis, θα αυξηθεί. Μια εκεχειρία θα μειώσει επίσης εν μέρει την πίεση από τους πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα.

Μια εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι υπήρξαν συστηματικά εγκλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή σε ένα ad hoc δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

theguardian.com