Σε ένα μήνα ξεκινάει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου
04/03/2016 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ένα μήνα ξεκινάει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου στο άμεσο μέλλον αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις επάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας επίτροπος είπε πως ο διάλογος για την αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.

Ωστόσο, έκανε σαφές πως για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη. «Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε πως τα hotspots είναι υπεύθυνα για να δώσουν το «status» σε καθένα που εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη. «Όσοι δε χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται», είπε σημειώνοντας πως θέλει να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ως προς αυτό.

«Ούτε τελεσίγραφα ούτε κίνδυνος να φύγει κάποια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας περισσότερη ευθύνη από τα κράτη-μέλη και αίσθημα αλληλεγγύης. «Τελικός στόχος είναι να περάσουμε από μονομερείς ενέργειες σε συντονισμένη δράση», ανέφερε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι δυσλειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

Σε σχέση με τη μετεγκατάσταση χαρακτήρισε κάποια κράτη-μέλη «αρχικά απρόθυμα» να την εφαρμόσουν, ωστόσο τόνισε πως είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της και οφείλουν να συμμορφωθούν.

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική συνάντηση, καθώς ένα από τα θέματα που θα τεθεί είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Επιπλέον, τόνισε, πως το σχέδιο δράσης αρχίζει και λειτουργεί, η Τουρκία ήδη δέχτηκε χθες την επιστροφή των 300 πρώτων παράτυπων μεταναστών, ενώ στόχος είναι να βρεθεί η διαδικασία εκείνη που θα κάνει αυτές τις επιστροφές συχνές.

3,5 εκατομμύρια ευρώ θα δώσει η Κομισιόν στην Ελλάδα

Έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού στα πρώτα Κέντρα Υποδοχής που θα συσταθούν στην Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο.

Επιπλέον, τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και στόχος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές στη χώρα, διασφαλίζοντας την ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης, καταγραφής και υποδοχής των πολιτών τρίτων χωρών.

«Η έκτακτη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να βοηθήσει να μειωθεί η διάρκεια των διαδικασιών εγγραφής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:e-typos.com