Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί για την προεκλογική του εκστρατεία
07/02/2017 16:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί για την προεκλογική του εκστρατεία

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα παραπεμφθεί σε δίκη για την υποτιθέμενη απάτη στην χρηματοδότηση της αποτυχημένης προσπάθειας επανεκλογής του το 2012. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε υποτιθέμενα ψευδή λογιστικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από το γραφείο του Σαρκοζί για να συγκαλύψουν μια τεράστια υπέρβαση του προϋπολογισμού της εκστρατείας, κυρίως σε πολυτελείς συγκεντρώσεις και συναυλίες αμερικανικού στυλ σε γήπεδα, που εδραίωσαν τη φήμη του Σαρκοζί ως πολιτικού σόουμαν.

Το όριο για τις προεδρικές δαπάνες της εκστρατείας στη Γαλλία ανέρχεται σε 22,5 εκατ. ευρώ και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η εκστρατεία του Σαρκοζί ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ. Ο Σαρκοζί έχει αρνηθεί κάθε αδικοπραγία αλλά και κάθε σχέση με την Bygmalion, μια εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων που φέρεται να απέκρυψε την υπέρβαση του προϋπολογισμού. Η εταιρεία φέρεται να έγραψε πλαστά τιμολόγια και να χρέωσε ψευδώς 18,5 εκατ. ευρώ στο δεξιό κόμμα του Σαρκοζί -που τότε ονομαζόταν UMP και μετά μετονομάστηκε σε Les Républicains- αντί να χρεώσει την εκστρατεία του προέδρου.

Οι συγκεντρώσεις του Σαρκοζί κατά τη διάρκεια του 2012 εναντίον του Σοσιαλιστική Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίστηκαν θεατρικές υπερπαραγωγές, σκηνοθετημένες από επαγγελματίες, με ειδικά διαμορφωμένα χαλιά στα πολυτελή αποδυτήρια του και δεκάδες χιλιάδες ευρώ να δαπανώνται για γαλλικές σημαίες που κρατούσαν οι οπαδοί του. Υπήρξαν όμως ερωτήματα για το πώς πληρώθηκαν οι δαπανηρές συγκεντρώσεις. Στελέχη της Bygmalion έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη της απάτης και ψευδών λογιστικών στοιχείων και η δίκη θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον ο Σαρκοζί το γνώριζε. Μια νομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σερζ Τουρνέρ, ένας από τους δύο δικαστές που είναι επιφορτισμένος με την υπόθεση, είχε αποφασίσει στις 3 Φεβρουαρίου ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, αφού ο Σαρκοζί απέτυχε να την αποτρέψει το Δεκέμβριο.

Και ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Ζακ Σιράκ, έχει δικαστεί στην πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας, η οποία ιδρύθηκε το 1958. Ο Σιράκ έλαβε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή το 2011, αφού βρέθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων για τη χρηματοδότηση του δεξιού κόμματος στο οποίο ήταν επικεφαλής . Ήταν ο πρώτος πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους που αντιμετώπισε ποινική δίωξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όταν ανακρίθηκε από την αστυνομία τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σαρκοζί είπε ότι δεν θυμόταν να τον είχαν προειδοποιήσει ποτέ για τους λογαριασμούς και περιέγραψε τη διαμάχη ως "φάρσα", ρίχνοντας την ευθύνη ευθέως στην Bygmalion και το UMP.

Οι φιλοδοξίες του Σαρκοζί να επιστρέψει μια μέρα στην προεδρία δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα όταν αποκλείστηκε τον Νοέμβριο, στον πρώτο γύρο των προκριματικών για να επιλεγεί ο προεδρικός υποψήφιος της δεξιάς.

Οι λεπτομέρειες της δαπανηρής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012 και του ρόλου που διαδραμάτισε η Bygmalion αναφέρθηκαν σε από την δημοσιογράφο Βιολέτ Λαζάρ σε ένα βιβλίο με τίτλο "Big Magouilles". Σε μία συγκέντρωση με 10.000 υποστηρικτές του στη Νίκαια, υποστήριξε ότι δόθηκαν στα πολυτελή παρασκήνια καναπεδάκια και σαμπάνια στους VIP υποστηρικτές του Σαρκοζί -ο οποίος δεν πίνει. Η ομελέτα και τα μακαρόνια είχαν τόση πανάκριβη τρούφα που ένας εργαζόμενος του κόμματος ανησύχησε μήπως η έντονη μυρωδιά φτάσει στο ακροατήριο. Τα ποτά και τα σνακ στα παρασκήνια κόστιζαν 50 ευρώ το κεφάλι.

Σε άλλες συγκεντρώσεις, όπου ο πρόεδρος περνούσε ελάχιστη ώρα, είχαν ενοικιαστεί έπιπλα από την μάρκα πολυτελείας Hermès, ενώ ήταν εξοπλισμένα με προσωρινά μπάνια και ντους. Στη Λυών, 1000 ευρώ δαπανήθηκαν για το βασιλικό μπλε χαλί σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Η ομάδα του Σαρκοζί έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ποτέ δεν απαίτησε ή ζήτησε πολυτελή εξαρτήματα. Ο Σαρκοζί πάντα τόνιζε ότι δεν ήξερε τίποτα για τις δαπάνες ή για λογαριασμούς, θέματα που είχε αναλάβει η ομάδα του.

Σε μια εποχή που η δεξιά πίεζε με την έννοια της εθνικής ταυτότητας, μέσα σε μία εβδομάδα τον Απρίλιο του 2012 η ομάδα της εκστρατείας του Σαρκοζί ξόδεψε συνολικά 42.964 ευρώ σε 65.000 γαλλικές σημαίες για τους θεατές. Σε προηγούμενη συγκέντρωση στο Βιλπέντ, 44.000 ευρώ δαπανήθηκαν για σημαίες. Σε μια άλλη συγκέντρωση 10.000 ευρώ δαπανήθηκαν σε μπλε ύφασμα για να ντύσουν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που κρατούσαν πίσω το πλήθος από τον Σαρκοζί, γιατί θεωρήθηκε ότι τα μεταλλικά κιγκλιδώματα τον έκαναν να φαίνεται πάρα πολύ απόμακρος.

Ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα ήταν οι γιγαντοοθόνες και οι τεράστιες ομάδες καμεραμάν και καταξιωμένων σκηνοθετών που ήταν επιφορτισμένοι με τα στιγμιότυπα που θα μεταδίδονταν σε τηλεοπτικά κανάλια. Η Bygmalion δεν είναι η πρώτη εταιρεία που ερευνάται για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί. Μια δικαστική έρευνα εξετάζει τους ισχυρισμούς ότι η επιτυχής προεκλογική του εκστρατεία το 2007 έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Ο Σαρκοζί έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση.

Ο προϋπολογισμός της προεδρικής του εκστρατείας το 2012 απορρίφθηκε από το αρμόδιο όργανο και το ανώτερο συνταγματικό όργανο της Γαλλίας, όταν διαπιστώθηκε ότι έχει υπερβεί τα όρια των δαπανών σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι ερευνάται τώρα για την Bygmalion. Μετά από αυτή την απόφαση, το χρεωμένο κόμμα του Σαρκοζί στερήθηκε των κρατικών επιδοτήσεων ως τιμωρία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Σαρκοζί ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής κεφαλαίων γνωστή ως "Sarkothon" και συγκέντρωσε 11 εκατ. ευρώ για το κόμμα.

theguardian.com