Σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί
18/12/2015 21:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να δικαστεί στη Γαλλία για τον ρόλο της στην συμφωνία για την παραχώρηση από το κράτος αποζημίωσης ύψους 404 εκ. στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, υποστηρικτή του Νικολά Σαρκοζί. Η Λαγκάρντ κατηγορείται για "αμέλεια από ένα πρόσωπο σε μια θέση δημόσιας αρχής".

Ο Ταπί, ένας πρώην Γάλλος ιδιοκτήτης της ομάδας ποδοσφαίρου και ποπ σταρ, έλαβε τα χρήματα σε μια υπόθεση εναντίον της γαλλικής κρατικής τράπεζας Crédit Lyonnais, την οποία κατηγόρησε ότι υποτίμησε τη συμμετοχή του στην εταιρεία Adidas. Η Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών επί Σαρκοζί, αποφάσισε να επιτρέψει διαιτησία και υπέγραψε την πληρωμή. Γάλλοι αστυνομικοί ερευνούν αν προσφέρθηκε στον Ταπί μια συμφωνία σε αντάλλαγμα για τη στήριξη στον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007 και το κατά πόσον Λαγκάρντ ενεργούσε με εντολή του Ελιζέ - δηλαδή του Σαρκοζί - παραπέμποντας την υπόθεση στην ιδιωτική διαιτησία.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de Justice de la République), το οποίο χειρίζεται ποινικές κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, αποφάσισε ενάντια σε υπουργική σύσταση του Σεπτεμβρίου να αποσύρει την υπόθεση εναντίον της Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση της Πέμπτης "δύσκολο να κατανοηθεί".

Ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ δήλωσε στην γαλλική τηλεόραση: "Είναι ακατανόητο. Θα συστήσω στην κυρία Λαγκάρντ να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής".

Είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια διαμάχη δύο δεκαετιών, που ξεκίνησε όταν ο Ταπί πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών του στην τότε προβληματική Adidas, σε μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών αντί 315.5 εκατ. ευρώ. Ο Ταπί συμφώνησε στην πώληση του 1993 για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, όταν έγινε υπουργός στην τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Ένα χρόνο αργότερα, η γερμανική εταιρεία αθλητικών αγοράστηκε έναντι 701 εκατ. ευρώ από έναν επιχειρηματία, ο οποίος ήταν μέρος της ομάδας των επενδύσεων.

Ο Ταπί αργότερα μήνυσε την τράπεζα Crédit Lyonnais, η οποία ήταν μέρος του επενδυτικού ομίλου που είχε αγοράσει η Adidas, για τον χειρισμό της πώλησης. Ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα, εν μέρει κρατική εκείνη την εποχή, υποτίμησε σκόπιμα την εταιρεία πριν την πουλήσει κρυφά σε μια πολύ υψηλότερη τιμή. Η υπόθεση εξετάστηκε από διάφορα δικαστήρια, μέχρι που τελικά παραπέμφθηκε από τη Λαγκάρντ σε επιτροπή διαιτησίας τριών ατόμων, η οποία το 2008 έδωσε στον Ταπί 403 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση και τόκους. Καθώς η Credit Lyonnais είχε τεθεί υπό εκκαθάριση και οι υποχρεώσεις της εξαγοράστηκαν από μια κρατική κοινοπραξία, τα χρήματα καταβλήθηκαν από δημόσιους πόρους και η διευθέτηση προκάλεσε εθνική κατακραυγή.

Εκείνη την εποχή, η Λαγκάρντ προσπάθησε να ηρεμήσει την πολιτική διαμάχη, λέγοντας ότι ο Ταπί θα λάμβανε μόνο περίπου 30 εκ. ευρώ από πληρωμές φόρων και ότι το χρέος είχε διευθετηθεί. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να κράτησε πάνω από 200 εκατ. Οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν την Λαγκάρντ για ανάρμοστη συμπεριφορά, επειδή παρενέβη και παρέπεμψε την υπόθεση σε διαιτησία. Ζήτησαν μια πλήρη έρευνα.

Ο Ζαν-Λουί Ναδάλ, πρώην γενικός εισαγγελέας και πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή συνέστησε μια δικαστική έρευνα για τον ρόλο της Λαγκάρντ, λέγοντας ότι υπήρχαν ενδείξεις για "πολλούς λόγους καχυποψίας" για τη νομιμότητα της διευθέτησης. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αποτελεί "κατάχρηση εξουσίας" και υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί με ιδιωτική διαιτησία διότι κινδύνευε δημόσιο χρήμα.

Απ' όταν ξεκίνησε η δικαστική έρευνα τον Αύγουστο του 2011, η Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και κατηγόρησε τους σοσιαλιστές ότι προσπαθούν να αμαυρώσουν τη φήμη της. "Αυτή είναι μια προσπάθεια να με σπιλώσουν" είπε στην εφημερίδα Le Figaro. "Από την πλευρά μου, έχω ενεργήσει πάντα με αυστηρότητα και διαφάνεια, με μία μόνο έννοια: το δημόσιο συμφέρον".

Μετά την έφοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμά της στο Παρίσι τον Μάιο του 2013, η Λαγκάρντ επέστρεψε από την Αμερική για να ανακριθεί από τις αρχές. Τότε, δεν κατηγορήθηκε.

Η 59 χρονη Λαγκάρντ, μία πρώην αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης που στο παρελθόν εργάστηκε ως δικηγόρος στο Σικάγο, έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ το 2011, μετά τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση σε μια καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι ο οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί 188 χώρες, θα συνεχίσει "να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες της Διευθύνοντος Συμβούλου για την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων της». Η θητεία της Λαγκάρντ λήγει τον Ιούλιο, αλλά πιθανόν να επιδιώξει μια δεύτερη θητεία. Η Λαγκάρντ έλαβε επίσης την υποστήριξη από έναν πολιτικό αντίπαλο, τον Μισέλ Σαπέν, Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι είχε το δικαίωμα να παραμείνει στη θέση της στο ΔΝΤ μέχρι να εκδοθεί μια απόφαση εναντίον της. "Θεωρείται αθώα," είπε στους δημοσιογράφους.

Πριν εμπλακεί στην υπόθεση της Crédit Lyonnais, ο 72χρονος Ταπί ήταν ένας δημοφιλής διασκεδαστής που έγινε επιχειρηματίας και πολιτικός. Γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια στο βόρειο Παρίσι, ονειρευόταν να γίνει τραγουδιστής - έβγαλε έναν δίσκο που απέτυχε οικτρά - και στη συνέχεια οδηγός αγώνων. Ήταν πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας, κάνοντας μια περιουσία από την ανάκτηση χρεοκοπημένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Adidas, την οποία είχε στην κατοχή του την περίοδο 1990-93. Η ποδηλατική ομάδα του, La Vie Claire, κέρδισε τον Tour de France δύο φορές. Κατέχει επίσης τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Olympique de Marseille και ένα σημαντικό μερίδιο στην εφημερίδα La Provence της Μασσαλίας.

Το 1995, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για συνενοχή στη διαφθορά και τη δωροδοκία μαρτύρων, αφού κατηγορήθηκε για στημένους αγώνες. Το γαλλικό εφετείο ανέτρεψε αυτό το μήνα την αποζημίωση που του δόθηκε και διέταξε τον Ταπί να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ με τόκους. Στη συνέχεια, ο επιδεικτικός επιχειρηματίας, γνωστός για το μαύρισμα του και τα μαλλιά του, δήλωσε ότι έχασε όλα τα χρήματα λέγοντας: "Έχω καταστραφεί. Εντελώς".

http://www.theguardian.com/business/2015/dec/17/imf-head-christine-lagarde-tfrench-trial-bernard-tapie-affair

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.