Σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση "Ταπί"
22/07/2016 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση "Ταπί"

Ενώπιον της Δικαιοσύνης πρέπει να εμφανισθεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας. Η Λαγκάρντ κατηγορείται στη Γαλλία για μια πληρωμή 400 εκατ. ευρώ στον μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί. Το ανώτατο Εφετείο της Γαλλίας απέρριψε την έφεση Λαγκάρντ κατά της απόφασης να δικαστεί για αμέλεια στον χειρισμό της υπόθεσης, κατά την οποία ο Ταπί φέρεται να καταχράστηκε χρήματα φορολογούμενων, το 2008.

Ο Ταπί, ένας πρώην Γάλλος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και για κάποιο διάστημα ποπ-σταρ, κέρδισε 403 εκατ. ευρώ το 2008 σε μια υπόθεση κατά της γαλλικής δημόσιας τράπεζας Crédit Lyonnais, αφού είπε ότι η τράπεζα υποτίμησε το μερίδιό του στην Adidas. Η Κριστίν Λαγκάρντ υπέγραψε την πληρωμή ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκείνη την εποχή.

Οι ανακριτές αργότερα απεφάνθησαν ότι η πληρωμή ήταν "εικονική", αφού αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους δικηγόρους του Ταπί είχε δεσμούς με έναν από τους δικαστές. Η Λαγκάρντ θα μπορούσε να λάβει μια μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Θα δικαστεί στο Court de Justice de la Republique, το οποίο ασχολείται με τους υπουργούς που κατηγορούνται για εγκλήματα που σχετίζονται με τις θέσεις τους. Ο δικηγόρος της Πατρίκ Μεζονέβ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση και είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι η δίκη θα αποδείξει την αθωότητά της. "Είμαι πεπεισμένος ότι το δικαστήριο θα βρει τους ισχυρισμούς περί αμέλειας χωρίς αξία", αναφέρει σε δήλωση.

independent.co.uk/