Σάρωσε ο Φρ. Φιγιόν στον πρώτο γύρο των εκλογών για το χρίσμα στους Ρεπουμπλικανούς
20/11/2016 22:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σάρωσε ο Φρ. Φιγιόν στον πρώτο γύρο των εκλογών για το χρίσμα στους Ρεπουμπλικανούς

Με καταμετρημένες τις ψήφους σχεδόν στο 75% των εκλογικών κέντρων, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με διαφορά των δύο κυριότερων αντιπάλων του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ 27,6% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μόλις 22,1%.

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% ο καθένας.

Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ψήφισαν 3,9-4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Νωρίτερα τα στοιχεία με βάση την καταμέτρηση των ψήφων στα 2.912 από τα 10.228 εκλογικά τμήματα, έδειχναν ότι ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 42,8% και ο Ζιπέ έρχεται στη δεύτερη θέση με 26%, ανέφερε η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι τρίτος, με ποσοστό 24,4%.

"Θέλω να τονίσω ότι αυτά είναι προσωρινά αποτελέσματα", είπε ο Τιερί Σολέρ στους δημοσιογράφους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά του τελικού αποτελέσματος.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, αυτό θα σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείτο φαβορί μαζί με τον Ζιπέ, δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. "Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017", ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

O Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του και θα στηρίξει Φιγιόν

Ο Νικόλα Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του στις προκριματικές της δεξιάς και του κέντρου στις οποίες υπερίσχυσε ο Φρανσουά Φιγιόν με δεύτερο τον Αλέν Ζιπέ.

Δήλωσε ότι στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει Φρανσουά Φιγιόν του οποίου οι ιδέες είναι πιο προσφιλείς. Είπε επίσης ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής.

Εκλεισε ευχόμενος με σχετική συγκίνηση "καλή τύχη στη Γαλλία"

Πηγή:imerisia.gr