Σαρώνει Δημόσιο, στρατό και δικαιοσύνη ο Ερντογάν - Είχε έτοιμες τις λίστες εκκαθάρισης
18/07/2016 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαρώνει Δημόσιο, στρατό και δικαιοσύνη ο Ερντογάν - Είχε έτοιμες τις λίστες εκκαθάρισης

Κλιμακώνει την εκστρατεία εκκαθάρισης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις ανησυχίες της ΕΕ και τις συστάσεις στην Αγκυρα για σεβασμό της συνταγματικής νομιμότητας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και 650 πολίτες. Επίσης είπε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 2.755 δικαστικοί και 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των 8.777 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, οι 7.850 είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι διοικητικά στελέχη.

Για πολλούς από αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα ακολουθήσει δικαστική δίωξη.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέστειλε σήμερα με κυβερνητική εντολή και μέχρι νεωτέρας τις ετήσιες άδειες περισσοτέρων από τρία εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων σ' ολόκληρη τη χώρα.

Η εντολή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκδόθηκε ενώ συνεχίζονται οι πολύ εκτεταμένες κυβερνητικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από μερίδα του στρατού.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονταν ήδη σε άδεια θα επιστρέψουν στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατό, προστίθεται στην εντολή.

Σχεδόν 9.000 απολύσεις

Σχεδόν 9.000 εργαζόμενοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί και χωροφύλακες, απολύθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε σήμερα το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σχεδόν 4.500 αστυνομικοί και 614 χωροφύλακες περιλαμβάνονται μεταξύ των εργαζομένων που απολύθηκαν, συνολικά 8.777 άτομα, σύμφωνα με το Ανατολή, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών. Ένας κυβερνήτης επαρχίας και 29 κυβερνήτες δήμων παύθηκαν επίσης, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Τριάντα τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk, ενώ το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως 103 ανώτατοι αξιωματικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Αναφορικά με τους ανώτατους στρατιωτικούς, το Ανατολή δημοσιοποιεί έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

Είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκτυλίχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους.

Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι (δικαστές και στρατιωτικοί) στην Τουρκία και συνολικά 103 στρατηγοί γεγονός που, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δείχνει ότι τουλάχιστον 1/3 της ηγεσίας του τουρκικού στρατού συμμετείχε στο πραξικόπημα!

Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.

Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα.

Στο πραξικόπημα συμμετείχε ακόμη και ο υπασπιστής του Τούρκου προέδρου. Την Κυριακή συνελήφθη και ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, Αλί Γιαζιτζί.

«Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκμ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Είχε έτοιμες τις λίστες

Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, την Κυριακή οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει ήδη σχεδόν 3.000 ύποπτους στον στρατό, από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς έως απλούς στρατιώτες, και τον ίδιο αριθμό δικαστών και εισαγγελέων.

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν.

«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε.

Κάλεσμα από την ΕΕ

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην απάντηση που δίνουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα", δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες.

"Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες", σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

imerisia.gr