Ρώσοι πράκτορες κατασκόπευαν προεκλογικά τον Μακρόν μέσω Facebook
27/07/2017 18:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρώσοι πράκτορες κατασκόπευαν προεκλογικά τον Μακρόν μέσω Facebook

Ρώσοι πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών επιχείρησαν να κατασκοπεύσουν την προεκλογική εκστρατεία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δημιουργώντας πλαστά προφίλ στο Facebook, σύμφωνα με βουλευτή του αμερικανικού Κογκρέσου και με δύο ακόμη πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, περίπου 24 λογαριασμοί στο Facebook δημιουργήθηκαν για να παρακολουθούν αξιωματούχους της εκστρατείας του Μακρόν και άλλα κοντινά πρόσωπα του κεντρώου προέδρου την περίοδο που επεδίωκε να νικήσει την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν και άλλους υποψήφιους στις εκλογές που διεξήχθησαν σε δύο γύρους, δήλωσαν οι πηγές. Ο Μακρόν τελικώς πέτυχε σαρωτική νίκη τον Μάιο.

Το Facebook ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι έλαβε μέτρα κατά πλαστών λογαριασμών, οι οποίοι διέσπειραν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις γαλλικές εκλογές. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως στο παρελθόν αρνηθεί κάθε ανάμειξη στις γαλλικές εκλογές μέσω υποκλοπών και διαρροών e-mails και εγγράφων. Τον Μάιο αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν στο Reuters ότι στις υποκλοπές εμπλέκονταν χάκερς με διασυνδέσεις στη ρωσική κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν απολύτως διακριβωμένες πληροφορίες ότι αυτό είχε συμβεί κατόπιν εντολής του Κρεμλίνου.

Το Facebook επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είχε εντοπίσει κατασκοπευτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία και τους απενεργοποίησε. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον συνδυασμό ενός βελτιωμένου αυτόματου εντοπισμού και των ανθρώπινων προσπαθειών που έχουν αυξηθεί για τον εντοπισμό πολύ εξελιγμένων επιθέσεων. Αξιωματούχοι της εταιρείας ενημέρωσαν για τα ευρήματά τους τα μέλη επιτροπής του Κογκρέσου και τα μέλη του προσωπικού μεταξύ άλλων. Πρόσωπα που εμπλέκονταν στις συνομιλίες επίσης είπαν ότι ο αριθμός των λογαριασμών του Facebook που απενεργοποιήθηκαν στη Γαλλία για προώθηση προπαγάνδας ή για αποστολή μηνυμάτων spam -μεγάλος αριθμός των οποίων σχετίζονταν με την εκλογές- ανήλθε σε 70.000, μεγάλη άνοδος από τους 30.000 λογαριασμούς που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τον Απρίλιο. Το Facebook δεν αμφισβήτησε τον αριθμό αυτόν.

Η κατασκοπευτική εκστρατεία περιελάμβανε ρώσους πράκτορες που παρουσιάστηκαν σαν φίλοι συνεργατών του Μακρόν , επιχειρώντας να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες. Υπάλληλοι του Facebook πρόσεξαν την απόπειρα κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και τους εντόπισαν.

reuters.com