Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι ιδρύουν κόμμα στην Κύπρο
23/05/2017 16:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι ιδρύουν κόμμα στην Κύπρο

Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι, που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι, προσπαθούν να ιδρύσουν κόμμα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης" έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αίτηση, για εγγραφή νέου κόμματος με την επωνυμία "Εγώ, ο πολίτης" και έμβλημα με στοιχεία από την κυπριακή σημαία (τα χρώματα και το περιστέρι). Πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στον "Πολίτη" ότι οι αιτητές φαίνεται να είναι στην πλειοψηφία τους Ρώσοι πολίτες που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι. Στην αίτηση δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρόκειται για ρωσικό κόμμα. Έγινε, όμως, γνωστό μέσα από τη ρωσική κοινότητα της Λεμεσού ότι πρόκειται για πρωτοβουλία Κύπριων πολιτών που προέρχονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα), οι οποίοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για πολιτικούς, αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Πίσω από την εν λόγω κίνηση, φέρονται να βρίσκονται πολυεκατομμυριούχοι ρωσόφωνοι -από Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ- που έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα και έχουν τα χρήματά τους ή και την επιχειρηματική τους βάση στο νησί (τα ρωσικά/ουκρανικά/λευκορωσικά κ.ά. κεφάλαια αποτελούν/ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής οικονομίας).

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την αίτηση και τα στοιχεία των αιτητών και θα απαντήσει αναλόγως μόλις ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει μέσα σε έναν μήνα τα τυπικά -δηλαδή ότι έλαβε την αίτηση, την εξετάζει κ.λπ.

Ρώσοι στη Βουλή

Σύμφωνα με τον "Πολίτη" ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την ίδρυση του κόμματος "Εγώ, ο πολίτης" φέρονται να είναι στελέχη από την Wargaming, το Russian Wave Radio 105.7 FM, και άλλοι εκπρόσωποι ρωσικών (ρωσόφωνων) επιχειρηματιών. Αρχικά, τουλάχιστον, το πρόσωπο του νέου κόμματος θα έχει περισσότερο κυπριακό χρώμα και λιγότερο ρωσικό, γι' αυτό και αναζητείται προσωπικότητα -αν είναι δυνατόν με εθνικότητα Κυπριακή, δηλαδή Ελληνοκύπριος- που θα γίνει η φωνή τού "Εγώ, ο πολίτης" και θα προωθήσει τους σκοπούς της νέας πολιτικής κίνησης. Η προσωπικότητα αυτή δεν πρέπει απαραίτητα να προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο -ήδη γίνεται λόγος για άνθρωπο του πολιτισμού, που σπούδασε στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη). Στόχος του νέου κόμματος είναι να διεκδικήσει θέσεις στο κυπριακό κοινοβούλιο και να εκλέξει τοπικούς άρχοντες στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2021. Επιπρόσθετα, γίνονται σκέψεις, ως κίνηση να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2018.

25.000 ψηφοφόροι;

Σύμφωνα με το "Κανάλι 6", που πρώτο μετέδωσε την είδηση για την πρόθεση δημιουργίας πολιτικής κίνησης από κυπροποιημένους Ρώσους/ρωσόφωνους επιχειρηματίες, εκτιμάται ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του συγκεκριμένου κόμματος μπορεί να φθάνουν και τις 20-25 χιλιάδες (ρωσόφωνοι πολίτες που έχουν αποκτήσει κυπριακά διαβατήρια και υπηκοότητα, αλλά και Κύπριοι που έχουν δεσμούς συναισθηματικούς και άλλους με τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ).

capital.gr