Ρήγμα και απειλή διάσπασης στους Ισπανούς Σοσιαλιστές
30/09/2016 13:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρήγμα και απειλή διάσπασης στους Ισπανούς Σοσιαλιστές

Αντιμέτωποι με μία από τις πιο σοβαρές και βαθιές κρίσεις στην ιστορία τους, ακόμη και με την απειλή της διάσπασης, βρίσκονται οι Ισπανοί Σοσιαλιστές. Το κόμμα, δηλαδή, που αναμφίβολα πληρώνει το βαρύτερο κόστος για το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, η οποία διαθέτει υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2015 και μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις -χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες ως το τέλος του έτους, εφόσον δεν επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός ως το τέλος Οκτωβρίου.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρόεδρος του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, στον οποίο χρεώνονται αποτυχημένοι χειρισμοί τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά, που έχουν οδηγήσει τα ποσοστά του κόμματος στο ναδίρ, όπως επιβεβαίωσαν και οι τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων. Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης υπέβαλαν την παραίτησή τους σχεδόν τα μισά μέλη της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος -17 από τα 35, ενώ δύο ακόμη είχαν παραιτηθεί πριν από μερικές ημέρες- σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνησή του να συναινέσει στη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ή, έστω, να υποβάλει την παραίτησή του για να διευκολύνει μια τέτοια εξέλιξη.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ επιμένει στη εκλογή νέας ηγεσίας στις 23 Οκτωβρίου, δηλαδή μία μόλις εβδομάδα προτού εκπνεύσει η συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Μέχρι τότε, ωστόσο, δεν αποκλείεται οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες δυνάμεις που θα τους επιτρέψουν να τον «εκπαραθυρώσουν» -κάτι που με τη σειρά του δεν αποκλείεται να θεωρηθεί ως casus belli από τη σημερινή πλειοψηφία, προκαλώντας ένα σχίσμα που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθεί στη συνέχεια.

Αναμφίβολα, από τις εξελίξεις στο PSOE, το οποίο ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τα περισσότερα κόμματα της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, ωφελημένοι βγαίνουν οι Podemos, που μπορούν να αποτελέσουν τον χώρο υποδοχής της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, εφόσον τελικώς αυτοί καταλήξουν να στηρίξουν ή να δώσουν την ανοχή τους σε μια κυβέρνηση του Ραχόι. Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού της Ισπανίας, που ξεκίνησε επίσης με την οικονομική κρίση και το άτυπο μνομόνιο, επιταχύνεται...

Πηγή:imerisia.gr