Reuters: Ο Τραμπ κατήγγειλε στον Πούτιν την συνθήκη για τα πυρηνικά της εποχής Ομπάμα
09/02/2017 22:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Ο Τραμπ κατήγγειλε στον Πούτιν την συνθήκη για τα πυρηνικά της εποχής Ομπάμα

Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του ως πρόεδρος με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την συνθήκη για περιορισμό της εξάπλωσης αμερικανικών και ρωσικών πυρηνικών κεφαλών, ως μια κακή συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ που γνωρίζουν τι ειπώθηκε. Όταν ο Πούτιν έθεσε το ενδεχόμενο επέκτασης της Συνθήκης του 2010, γνωστή ως New START, ο Τραμπ σταμάτησε για να ρωτήσει τους βοηθούς του τι ήταν αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με τις πηγές. Ο Τραμπ είπε στη συνέχεια στον Πούτιν ότι η συνθήκη ήταν μία από τις πολλές κακές συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Ομπάμα, λέγοντας ότι η New START ευνόησε τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η συνθήκη δίνει στις δύο χώρες περιθώριο μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 να μειώσουν την ανάπτυξη των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών τους ώστε να μην υπερβαίνουν τις 1.550, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Επίσης, περιορίζει την ανάπτυξη χερσαίων και υποβρυχίων πυραύλων και πυρηνικά βομβαρδιστικά.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τραμπ δήλωσε πως η Ρωσία είχε "παγιδεύσει" τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συνθήκη, την οποία ονόμασε "START-Up ". Υποστήριξε λανθασμένα τότε ότι είχε επιτραπεί στη Ρωσία να συνεχίσει να παράγει πυρηνικές κεφαλές ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε ότι υποστήριξε την συνθήκη κατά τη διάρκεια των ακροάσεών για τον διορισμό του, στη Γερουσία. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων ο Τίλερσον είπε ότι ήταν σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες "να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους με τη Ρωσία, επιρρίπτοντας ευθύνες στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της New START και να εξασφαλίσουμε τις δικές μας ευθύνες". Δύο από τους ανθρώπους που περιέγραψαν τη συνομιλία ενημερώθηκαν από νυν αξιωματούχους της κυβέρνησης που διάβασαν αναλυτικές σημειώσεις οι οποίες κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της κλήσης.

Ανησυχίες για τα τηλεφωνήματα

Η τηλεφωνική κλήση με τον Πούτιν αύξησε τις ανησυχίες ότι ο Τραμπ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για συζητήσεις με ξένους ηγέτες. Συνήθως, πριν από μια τηλεφωνική κλήση με έναν ξένο ηγέτη, ένας πρόεδρος λαμβάνει μια γραπτή ενημέρωση σε βάθος που συντάσσεται από το προσωπικό του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από διαβουλεύσεις με τους σχετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών. Λίγο πριν από την κλήση, ο πρόεδρος λαμβάνει συνήθως και μια προφορική "προ-ενημέρωση" από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του και τον κορυφαίο βοηθό του για το αντικείμενο. Ο Τραμπ δεν ενημερώθηκε από ειδικούς της Ρωσίας από την NSC και τις υπηρεσίες πληροφοριών πριν από την κλήση με τον Πούτιν, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Στο τηλεφώνημα, ο Ρώσος ηγέτης έθεσε το ενδεχόμενο αναβίωσης των συνομιλιών σε μια σειρά διαφορών και πρότεινε την παράταση της New START, δήλωσαν οι πηγές. Η συνθήκη μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια, πέρα από το 2021, με αμοιβαία συμφωνία. Εάν δεν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο ή διαπραγματευτούν νέες περικοπές, οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου θα πρέπει να απελευθερωθούν από τα όρια της Συνθήκης, ενδεχομένως θέτοντας τις βάσεις για μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η New START επικυρώθηκε από την Αμερικανική Γερουσία τον Δεκέμβριο του 2010 με ψήφους 71 προς 26. Δεκατρείς Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ψήφισαν μαζί με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας υπέρ της συνθήκης, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι που ήταν αντίθετοι την χαρακτήρισαν αφελή.

Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν ήταν ένα από τα πολλά με ξένους ηγέτες, στα οποία ο Τραμπ έχει καταγγείλει συμφωνίες που διαπραγματεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το εμπόριο, την αποδοχή προσφύγων και τον έλεγχο των εξοπλισμών. Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο Τραμπ αμφισβήτησε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση Ομπάμα, να δεχθούν οι ΗΠΑ 1.250 πρόσφυγες από κέντρα κράτησης στην Αυστραλία.

reuters.com