Ρέγκλινγκ για Ιταλία: Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με την Ευρώπη
08/10/2018 13:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρέγκλινγκ για Ιταλία: Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με την Ευρώπη

Έντονη ανησυχία για το θέμα της Ιταλία εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας για κίνδυνο σύγκρουσης με την ΕΕ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ρέγκλινγκ μίλησε για μια προβληματική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2019 που παρουσιάστηκαν προσφάτως κινούνται εκτός κανονισμών της ΕΕ, γεγονός που θέτει την Ρώμη σε τροχιά σύγκρουσης με την Ένωση. Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η ιταλική κυβέρνηση.

"Από την μία η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας είναι προβληματική όχι μόνο τώρα αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, κινούνταν κατά 50% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει τόσο με το ευρώ όσο με την έλλειψη θετικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

"Από την άλλη πλευρά βέβαια", σημείωσε ο ίδιος, "η Ιταλία ποτέ δεν έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, ακόμη και στην αποκορύφωση της κρίσης, εκεί γύρω στο 2012 όπου χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Και τούτο διότι η Ιταλία έχει κάποια δυνατά σημεία, εμφανίζει ταμειακό πλεόνασμα, γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους χρηματοδοτείται από εγχώριες πηγές, τα νοικοκυριά στην Ιταλία αποταμίευαν για μεγάλο διάστημα και έτσι υπάρχει ένα απόθεμα αποταμιεύσεων που διοχετεύτηκε σε εγχώριες επενδύσεις και όλα αυτά την διαφοροποιούν από άλλες χώρες".

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους της Ιταλίας, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε: "Αυτό που βλέπομε είναι ανησυχητικό, οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν από την νέα κυβέρνηση κινούνται εκτός των ορίων που θέτουν οι κανονισμοί της ΕΕ και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και οι Ιταλοί. Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στην κριτική που δέχτηκε προχώρησε σε μια μικρή διόρθωση – προσαρμογή των στόχων, ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε, αλλά βεβαίως υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης".

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: "Βεβαίως, επειδή αυτό δεν είναι καλό για την ιταλική οικονομία. Ο δημόσιος τομέας της Ιταλίας δεν θα αισθανθεί τις επιπτώσεις πολύ γρήγορα, αλλά βλέπουμε τις συνέπειες στον τραπεζικό τομέα που επηρεάστηκε σχεδόν άμεσα και ελπίζω αυτό να το λάβει υπόψη της η ιταλική κυβέρνηση”.

Καλές οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη – κίνδυνοι από το εμπόριο

Αντίθετα, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ρέγκλινγκ για την εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικά, κάνοντας λόγο για θετικές επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια. "Οι οικονομικές εξελίξεις είναι καλές, η οικονομική κρίση είναι πίσω μας, ακόμα και η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου αυτή την στιγμή βλέπουμε και τις πέντε χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια κατά την διάρκεια της κρίσης να τα πηγαίνουν καλά επειδή εφάρμοσαν πολλές μεταρρυθμίσεις".

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους στην οικονομία που προέρχονται κυρίως από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. "Φυσικά και τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα αλλά το βασικό σενάριο είναι καλό", τόνισε.

Πηγή:capital.gr