Ψυχολογικά προβλήματα είχε ο δράστης του Φορτ Λόντερντεϊλ
07/01/2017 23:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψυχολογικά προβλήματα είχε ο δράστης του Φορτ Λόντερντεϊλ

Ο ένοπλος που επιτέθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ του Χόλιγουντ την Παρασκευή διώκονταν με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ θεωρούσε ότι έλεγχε το μυαλό του η CIA.

Ο 26χρονος Εστεμπαν Σαντιάγκο, από την Άνκορεϊτζ της Αλάσκα, φέρεται να άνοιξε πυρ με ένα πιστόλι στο σημείο παραλαβής αποσκευών του αεροδρομίου, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους οκτώ. Αφού ξέμεινε από σφαίρες, μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Σαντιάγκο πέταξε το όπλο του στο έδαφος και έπεσε κάτω περιμένοντας να συλληφθεί από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με έγγραφα από το γραφείο του εισαγγελέα της Άνκορεϊτζ τα οποία έχει στην κατοχή του το Daily Beast, στις 10 Ιανουαρίου του 2016, ο Σαντιάγκο επιτέθηκε φραστικά στην τότε φίλη του, μια 40χρονη μητέρα ενός παιδιού από προηγούμενο γάμο της. Η γυναίκα κλειδώθηκε στο μπάνιο απ' όπου την ανάγκασε να βγει σπάζοντας την πόρτα. Στη συνέχεια την χτύπησε στο κεφάλι και προσπάθησε να την στραγγαλίσει. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο Σαντιάγκο είχε ήδη εγκαταλείψει τον χώρο.

Ο Σαντιάγο συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα και αφέθηκε ελεύθερος με την προϋπόθεση να μην έχει καμία επαφή με το θύμα, αλλά τον Φεβρουάριο η αστυνομία της Άνκορεϊτζ τον βρήκε στην κατοικία της φίλης του και ο ίδιος κατηγορήθηκε για την παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του. Η υπόθεση εκκρεμεί.

Τα δικαστικά αρχεία της Αλάσκα δείχνουν πως το ποινικό μητρώο του Σαντιάγκο είχε ασήμαντες παραβάσεις οδικής κυκλοφορίας, όπως το ότι οδηγούσε ένα ανασφάλιστο όχημα και είχε ένα σπασμένο πίσω φανάρι. Δείχνουν επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του, του έκανε έξωση για μη καταβολή του ενοικίου, τον Φεβρουάριο του 2015.

Η επίθεση άρχισε όταν ο Σαντιάγκο έφτασε στο αεροδρόμιο με μία πτήση από την Αλάσκα. Ο Επίτροπος Τσιπ Λαμάρκα της επαρχίας Μπρόουαρντ έγραψε στο Facebook ότι ο Σαντιάγκο είχε περάσει από τον έλεγχο ένα πιστόλι μαζί με τις αποσκευές του (οι ταξιδιώτες επιτρέπεται να μεταφέρουν όπλα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας μεταφορών, αρκεί να έχουν περάσει από έλεγχο, να είναι άδεια και να κλειδωμένα) και το πήρε όταν πήρε και τις αποσκευές του. Ο Λαμάρκα πρόσθεσε ότι ο Σαντιάγκο γέμισε το όπλο σε ένα μπάνιο και στη συνέχεια βγήκε και άνοιξε πυρ.

Ο Σαντιάγκο υπηρέτησε στο στρατό των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην Εθνική Φρουρά στον στρατό του Πουέρτο Ρίκο το 2007, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας. Τον Απρίλιο του 2010 πήγε στο Ιράκ ως μηχανικός μάχης και επέστρεψε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2011. Τον Νοέμβριο του 2014, αφού μετακόμισε στην Αλάσκα, εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά της Αλάσκας. Απολύθηκε με τιμητικές διακρίσεις πριν από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το ABC News. Ο αδελφός του Μπράιαν, τον χαρακτηρίζει "φιλο-αμερικάνοα" και "πνευματώδη".

Ο Σαντιάγκο επισκέφθηκε το γραφείο του FBI στην Άνκορεϊτζ το 2016, υποστηρίζοντας ότι άκουγε φωνές που του έλεγαν να αγωνιστεί με το ISIS. Πίστευε ότι ήθελε να τον ελέγχει η CIA για να παρακολουθεί βίντεο του ISIS. Έπειτα από σχετική έρευνα, η CIA έκλεισε την υπόθεση. Έκτοτε, σύμφωνα με τον αδελφό του, λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη.

thedailybeast.com, washingtonpost.com