Προσωρινή συμφωνία ΕΕ και Βρετανίας για τη σχέση τους μετά το Brexit
22/11/2018 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσωρινή συμφωνία ΕΕ και Βρετανίας για τη σχέση τους μετά το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν επί σχεδίου συμφωνίας για τις μετά το Brexit σχέσεις τους, υπό την μορφή «πολιτικής διακήρυξης», η οποία θα επικυρωθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα συνοδεύσει την συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης , ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το 26σέλιδο κείμενο.

Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.

Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.

Η αγγλική λίρα ενισχύθηκε κατά 1% σήμερα απέναντι στο δολάριο μετά την ανακοίνωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έκανε χθες μία επίσκεψη - αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι «μένει να διεξαχθούν πολλές συνομιλίες» για να επιτευχθεί μία μεγάλη τελική συμφωνία για το Brexit.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε χθες το βράδυ λεπτομέρειες για τα σημεία τριβής που δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας, αν και είναι υψηλή η ένταση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη του Γιβραλτάρ και το θέμα της πρόσβασης των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Τερέζα Μέι: «Είναι μία καλή συμφωνία για την χώρα»

Το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit είναι μία «καλή συμφωνία» για την χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο», εκτιμά η Μέι

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε η Τερέζα Μέι ενώπιον βουλευτών.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια οριστική κατάληξη» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του Γιβραλτάρ, διαβεβαιώνοντας ότι η βρετανική κυριαρχία θα είναι «προστατευμένη».

Σύμφωνα με την Μέι, το σχέδιο για το μελλοντικό πλαίσιο θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στα αλιευτικά ύδατα και της πρόσβασης στις αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για έναν εναλλακτικό διακανονισμό με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία θα ξεκινήσουν προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ