Προωθούνται στη Ράκα οι συριακές πολιτοφυλακές
07/11/2016 19:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προωθούνται στη Ράκα οι συριακές πολιτοφυλακές

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συριακές ένοπλες ομάδες έχουν καταλάβει πολλά χωριά κατά τις πρώτες ημέρες της επίθεσης για την ανακατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ένα διεθνές παρατηρητήριο και μια κουρδική πηγή. Οι επίγειες δυνάμεις υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές του δυτικού συνασπισμού, ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μάχη για την ανακατάληψη του προπυργίου των τζιχαντιστών "δεν είναι εύκολη".

Η επιχείρηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η οποία περιλαμβάνει τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG και κάποιες αραβικές ομάδες, ξεκίνησε το Σάββατο και έχει ως στόχο να περικυκλώσει και τελικά να καταλάβει τη Ράκα. Αυτό θα πιέσει περαιτέρω το ISIS, καθώς αντιμετωπίζει μια σημαντική επίθεση και στο ιρακινό προπύργιο του, τη Μοσούλη.

Η επίθεση, υπό την ονομασία "Οργή του Ευφράτη" μέχρι στιγμής φαίνεται να επικεντρώνεται στις περιοχές βόρεια της Ράκα, νότια της πόλης Αίν Ίσα, που απέχει 50 χιλιόμετρα. Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια οργάνωση που παρακολουθεί τη συριακή σύγκρουση, δήλωσε ότι οι δυνάμεις είχαν μέχρι στιγμής καταλάβει μια σειρά θέσεων, αλλά δεν υπήρξε "καμία πραγματική πρόοδος". Η κουρδική πηγή ανέφερε ότι κατέλαβαν πολλά χωριά. Το ISIS αντέδρασε με πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα, είπε.

"Είναι δύσκολο να τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο για την επιχείρηση προς το παρόν. Η μάχη δεν θα είναι εύκολη" δήλωσε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο συνασπισμός των ΗΠΑ υπό την ηγεσία παρείχε "εξαιρετική" αεροπορική υποστήριξη, πρόσθεσε. Η SDF είναι ο κύριος σύμμαχος στο έδαφος της Συρίας για τον δυτικό συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, καταλαμβάνοντας εκτάσεις της βόρειας Συρίας.

Ο συνασπισμός δήλωσε τη Δευτέρα ότι η SDF, που υποστηρίζεται από εναέριες δυνάμεις και συμβουλευτική υποστήριξη, είχε αρχίσει την επιχείρηση για να απομονώσει τη Ράκα. "Η απομόνωση της Ράκα, όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει στρατηγικά πολύτιμο έδαφος γύρω από τη Ράκα και θα επιτρέψει την απελευθέρωση της πόλης" δήλωσε ο Στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ.

Η επιχείρηση θα διακόψει την πρόσβαση, επίσης, των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν ταυτόχρονα να πάρουν πίσω την πόλη, είπε ο Τάουνσεντ. Ο σχεδιασμός για την επίθεση στη Ράκα περιπλέκεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών της γειτονικής Τουρκίας, η οποία δεν θέλει να δει περαιτέρω επέκταση της κουρδικής επιρροής στη βόρεια Συρία. Επιπλέον, η Ράκα είναι κατά κύριο λόγο αραβική πόλη και οι Σύριοι Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί από Συριακές Αραβικές ομάδες, και όχι από το κουρδικό YPG.

Μόλις η Ράκα ελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος θα διοικείται από ένα στρατιωτικό και ένα πολιτικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από κατοίκους της Ράκα, τον Σεΐχη Τζιχάν Αχμάντ και έναν εκπρόσωπο της SDF, είπε.

Αυτό ήταν το μοντέλο διακυβέρνησης μετά την απελευθέρωση της Μανμπίζ στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, όταν η SDF έδιωξε το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο. Ο Τάουνσεντ δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα διαβουλεύεται με τους συμμάχους του καθόλη την εκστρατεία για την κατάληψη της Ράκα. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι "δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη δύναμη ικανή να καταλάβει τη Ράκα στο εγγύς μέλλον" και αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η διαδικασία της περιχαράκωσης και της απομόνωσης της πόλης μπορεί να χρειαστεί και δύο μήνες ή περισσότερο.

reuters.com