Προκλητικός Ερντογάν: Τηλεοπτική μετάδοση της πρωινής προσευχής από την Αγία Σοφία
03/06/2016 15:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκλητικός Ερντογάν: Τηλεοπτική μετάδοση της πρωινής προσευχής από την Αγία Σοφία

Είναι γνωστός πλέον ο τρόπος που «απαντά» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθε φορά που δεν γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλει, κι αυτή τη φορά αφορμή αποτέλεσε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή.

Η απάντηση του Τούρκου προέδρου; Τηλεοπτική μετάδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, της πρωινής προσευχής και θρησκευτικών εκπομπών, απευθείας από την Αγία Σοφία.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η τουρκική κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα το «θρησκευτικό» τμήμα της (TRT Diyanet) θα εκπέμπει καθημερινά για όλη την διάρκεια του Ραμαζανιού, μεταδίδοντας την πρωινή προσευχή από την Αγιά Σοφιά.

Η είδηση αυτή έρχεται τρεις ημέρες μετά την νεοοθωμανική φιέστα που οργάνωσε ο Ταγιπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για την επέτειο της Άλωσης, όπου εμφανίστηκε ως άλλος Σουλτάνος ενώπιον ενός κοινού ενός εκατομμυρίου οπαδών του.

Το περασμένο Σαββάτο χιλιάδες μέλη ισλαμικής οργάνωσης νεολαίας συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγιά Σοφιά και προσευχήθηκαν με αίτημα την μετατροπή του ιερού μνημείου της χριστιανοσύνης , σε τζαμί.

Το πρόγραμμα για το «sahur» (την πρωινή προσευχή πριν από την νηστεία) με τίτλο «Αγία Σοφία –Χρόνος Ευλογίας» θα προβάλλεται καθημερινά για τριάντα ημέρες στις 2 τα ξημερώματα και θα περιλαμβάνει ανάγνωση του Κορανίου από την Αγιά Σοφιά αλλά και συζητήσεις για το Ισλάμ από τον οικοδεσπότη της εκπομπής Αλι Μπεκτάς.

Η είδηση έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό όχι μόνο από τα ισλαμικά έντυπα αλλά και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο που έσπευσαν να κάνουν λόγο για «ιστορικές στιγμές» στην Αγία Σοφιά.

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από λεπτομέρειες για την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς, με την επισήμανση ότι λειτούργησε 916 χρόνια ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 χρόνια ως τζαμί, ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Πάντως όχι μόνο οι ισλαμιστές αλλά και εθνικιστές καθώς και το ίδιο το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ επανειλημμένα έχουν απειλήσει ότι θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, κάτι που έχει υποστηρίξει και ο ίδιος ο Ερντογάν, χωρίς όμως να επιχειρηθεί η υλοποίηση αυτών των σχεδίων λόγω των εντονότατων αντιδράσεων ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγινε γνωστή η μετάδοση της πρωινής προσευχής από την Αγιά Σοφιά ο βουλευτής του ΑΚΡ της Κωνσταντινούπολης Σαμιλ Ταγιάρ έσπευσε να δηλώσει ότι εφόσον οι ΗΠΑ αγκάλιασαν το ΠΚΚ και τον Γκιουλεν και η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι και επομένως τώρα έχει σειρά να αντιδράσει η Τουρκία και η Αγιά Σοφιά να ανοίξει στο προσκύνημα» και να γίνει δηλαδή και πάλι τζαμί, κλείνοντας έτσι τις πόρτες, ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενός ιερού τόπου του χριστιανικού κόσμου.

eleftherostypos.gr