Προηγείται το κίνημα των Πέντε Αστέρων
06/07/2016 19:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προηγείται το κίνημα των Πέντε Αστέρων

Έχοντας πρόσφατες τις επιτυχίες του στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα, το αντισυστημικό κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) είναι πλέον το πιο δημοφιλές κόμμα της Ιταλίας και θα κέρδιζε εύκολα την εξουσία αν διεξάγονταν σήμερα οι εθνικές εκλογές, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Τρεις δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το M5S έχει ξεπεράσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, φθάνοντας περίπου το 30 τοις εκατό των ψήφων και συνεχίζοντας μια μακρά πορεία της αύξησης της υποστήριξης, ενώ η δημοτικότητα του Ρέντσι υποχωρεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο των δύο γύρων που προώθησε ο Ρέντσι πέρυσι, το πλεονέκτημα του M5S αυξάνεται δραματικά έως και 13 μονάδες, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Μία δημοσκόπηση του οργανισμού Ipsos που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Corriere della Sera την Τετάρτη έδωσε στο M5S το 30,6 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 28,9 τοις εκατό τον Απρίλιο, ενώ το PD έπεσε στο 29,8 τοις εκατό από 31,1 τοις εκατό. Μια έρευνα της Euromedia που κυκλοφόρησε την Τρίτη και μία δημοσκόπηση της EMG τη Δευτέρα έδειξαν ότι το M5S προηγείται με περίπου 0,5 μονάδες του PD, ενώ μια έρευνα της Demos που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή φέρνει το M5S δύο μονάδες μπροστά, στο 32,3 τοις εκατό.

Τα κυριότερα κεντροδεξιά κόμματα, το αντι-μεταναστευτικό Λίγκα του Βορρά και το Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν περίπου 12-13 τοις εκατό έκαστο. Οι επόμενες εθνικές εκλογές της Ιταλίας έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

Αλλά όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα το M5S θα κερδίσει εύκολα στο δεύτερο γύρο, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.

Η δύναμη του M5S αντανακλάται στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του περασμένου μήνα, όταν κέρδισε τις 19 από τις 20 περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Ρώμης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το M5S δεν έχει σαφή ιδεολογική ταυτότητα, κι έτσι στο δεύτερο γύρο των εκλογών οι αριστεροί ψηφοφόροι ψήφισαν τον υποψήφιο του M5S αντί ενός δεξιού, και οι δεξιοί ψηφοφόροι επίσης ψήφισαν έναν υποψήφιο του M5S έναντι ενός αριστερού.

Υπήρξαν ευρείες εικασίες ότι ο Ρέντσι θα προσπαθήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει το M5S, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ιδρύθηκε από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο το 2009, στηρίζει τα ποσοστά του στην καταπολέμηση της αχαλίνωτης διαφθοράς στην Ιταλία και δεσμεύεται να σπάσει τα προνόμια των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ της. Ο Γκρίλο έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα κατά το τελευταίο έτος υπέρ μιας νέας ομάδας νέων ηγετών με επικεφαλής τον 30χρονο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος αναμένεται ευρέως να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές. Ο Ντι Μάιο είναι τώρα ο πιο δημοφιλής πολιτικός ηγέτης της Ιταλίας με ποσοστό έγκρισης 30,6 τοις εκατό, σε σύγκριση με 27,2 έναντι του Ρέντσι, σύμφωνα με την έρευνα της Euromedia.

reuters.com