Προηγείται το Brexit, "τρέμουν" οι αγορές
06/06/2016 20:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προηγείται το Brexit, "τρέμουν" οι αγορές

Μία νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας "Observer" δίνει προβάδισμα τριών μονάδων στην παράταξη υπέρ του Brexit. Ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και το 40% υπέρ της παραμονής.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι η παράταξη υπέρ της παραμονής έχασε τέσσερις μονάδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο βουλευτής των Συντηρητικών Μάικλ Γκόουβ έχουν ανοίξει μια έντονη διαμάχη για την ενδοκοινοτική μετανάστευση. Ο σημαντικός ρόλος της μετανάστευσης στο θέμα του Brexit αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 41% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι η ελεύθερη έλευση μεταναστών στη Βρετανία είναι ένα από τα δύο βασικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο τους. Στις ίδιες απαντήσεις ακολουθεί με 35% το κατά πόσο η Βρετανία μπορεί να νομοθετεί χωρίς παρεμβολές από τις Βρυξέλλες και με 29% το ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit. Μετά και από άλλες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων όπως καταγράφεται από τους "Financial Times", δίνει μειωμένο προβάδισμα στην παραμονή στην ΕΕ με 46% έναντι 43%.

Οι αναποφάσιστοι προσδιορίζονται γύρω στο 14%. Ωστόσο και μεταξύ αυτών έχει κλείσει η ψαλίδα υπέρ των όσων δηλώνουν ότι κλίνουν υπέρ της παραμονής. Η διαφορά έχει μειωθεί από 55-32% προ δύο εβδομάδων, σε 36-33%.

Η είδηση προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στις αγορές και σημαντική πτώση της στερλίνας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Guardian", η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να εφαρμόζει σε προληπτική βάση το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της αναταραχής που θα προκαλούσε ένα Brexit στις 14 Ιουνίου. Η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης σε όποιες εμπορικές τράπεζες το επιθυμούν ώστε να είναι εξασφαλισμένη η κεφαλαιακή επάρκειά τους την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

economictimes.indiatimes.com, theguardian.com