Προηγείται ο Τραμπ σε δημοσκόπηση
26/07/2016 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προηγείται ο Τραμπ σε δημοσκόπηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σε δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές, ενώ το "Συνέδριο της ελπίδας" της Χίλαρι Κλίντον κατέληξε σε μια εσωκομματική διαμάχη, στην οποία κάποιοι Δημοκρατικοί λένε ότι θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της. Η Κλίντον είναι η πρώτη γυναίκα προεδρική υποψήφιος ενός μεγάλου αμερικανικού πολιτικού κόμματου στο Συνέδριο των Δημοκρατικών που ξεκίνησε στη Φιλαδέλφεια την Δευτέρα. Το παρουσίασαν ως μια εβδομάδα αισιοδοξίας, για το όραμα ενότητας και προόδου για την Αμερική, σε αντίθεση με τη ζοφερή πραγματικότητα του Τραμπ.

Πριν την έναρξη του συνεδρίου όμως, μια νέα δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται κατά 44 τοις εκατό έναντι 39 τοις εκατό. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πρόκειται να επαινέσει τις ικανότητες της συζύγου του σε ομιλία του σήμερα, την οποία θα ακολουθήσει η λαμπερή έγκριση από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη, που θα ορίσει την Κλίντον ως κληρονόμο του. Αλλά το μήνυμα της Κλίντον, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα "Μαζί, δυνατότεροι", επισκιάστηκε από την αντιπαράθεση που δημιούργησαν οι χιλιάδες οργισμένοι οπαδοί του Μπέρνι Σάντερς, του αριστερού αντιπάλου της για την υποψηφιότητα, που βγήκαν στους δρόμους. Οι διαμαρτυρίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες εναντίον του Τραμπ - ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο διχαστικούς πολιτικούς στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία- στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ την περασμένη εβδομάδα.

Μια ισχυρή ομάδα 1200 οπαδών του Σάντερς αναζητούν τρόπους για να κάνουν δύσκολη τη ζωή της Κλίντον στο συνέδριο, μεταξύ άλλων αμφισβητώντας την υποψηφιότητα του Τιμ Κέιν, γερουσιαστή της Βιρτζίνια, για τη θέση του αντιπροέδρου. Ο Κέιν προκαλεί αντιδράσεις από πολλούς της πτέρυγας Σάντερς σχετικά με τις πολιτικές του για το εμπόριο και την Γουολ Στριτ. Η πρόκληση στον διορισμό του θα μπορούσε να προκαλέσει εσωκομματική τριβή που θα εκδηλωθεί στο συνέδριο.

Η εθνική δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι ο Τραμπ έλαβε σημαντική ώθηση μετά το συνέδριο. Έδωσε στον Τραμπ ποσοστό 44 τοις εκατό, στην Κλίντον 39 τοις εκατό και στον υποψήφιο του Ελευθεριακού Κόμματος Γκάρι Τζόνσον εννέα τοις εκατό. Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που μια σεβαστή δημοσκόπηση έδειξε ότι ένας υποψήφιος πήρε σημαντικό προβάδισμα μετά το συνέδριο του κόμματός του. Ο Τραμπ θεωρήθηκε πιο ισχυρός σε θέματα οικονομίας και τρομοκρατίας και τα ποσοστά του αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο κολεγίου, στο 62 τοις εκατό, έναντι 23 τοις εκατό της Κλίντον.

Ίσως το πιο αξιόλογο νούμερο, όμως, να ήταν αυτό του 68 τοις εκατό των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι η Κλίντον δεν ήταν αξιόπιστη. Η Κλίντον φάνηκε να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων κατά την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε: "Υπάρχουν στάνταρτς για τη Χίλαρι και για όλους του υπόλοιπους". Και πρόσθεσε ότι συνθήματα όπως το "Βάλτε την μέσα" την έκαναν να αισθάνεται "λύπη". Ο ιδιαίτερα κεφάτος Τραμπ δήλωσε: "Οι Δημοκρατικοί καταρρέουν συνολικά. Το συνέδριο των Δημοκρατικών διαλύεται".

telegraph.co.uk