Προβλήματα με τη Δικαιοσύνη για τον Τραμπ
15/06/2017 13:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προβλήματα με τη Δικαιοσύνη για τον Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διερευνάται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους.

Ο Μίλερ διερευνά την υποτιθέμενη προσπάθεια παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την πιθανή συνεργασία της προεκλογικής ομάδας Τραμπ. Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ εξέφρασε την πεποίθηση στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι απολύθηκε από τον Τραμπ επειδή ο πρόεδρος ήθελε να υπονομεύσει την έρευνα του FBI για το ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές.

Επικαλούμενη πέντε άτομα εν γνώσει του θέματος που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η Washington Post αναφέρει ότι ο Νταν Κόατς, επικεφαλής της αμερικανικής πληροφόρησης, ο Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), και ο Ρίτσαρντ Λέτζετ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της NSA, είχαν συμφωνήσει να μιλήσουν σε ανακριτές του Μίλερ, ίσως και αυτή την εβδομάδα. Η διερεύνηση του Τραμπ για πιθανή παρακώλυση δικαιοσύνης ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την απόλυση του Κόμεϊ στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η ομάδα νομικών συμβούλων του Τραμπ καταδίκασε άμεσα το άρθρο της εφημερίδας. Ο εκπρόσωπος της ομάδας, Μαρκ Κοράλο, είπε: "Η διαρροή από το FBI πληροφοριών που αφορούν τον πρόεδρο είναι αισχρή, αδικαιολόγητη και παράνομη". Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του Μίλερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ενώ θεωρείται απίθανο ένας αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, το αμερικανικό σύνταγμα επιτρέπει την πρόταση μομφής και αποπομπή του προέδρου. Η παρακώλυση δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει βάση για αποπομπή, αλλά μια τέτοια κατηγορία απαιτεί την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ.

Και μήνυση στον Τραμπ από 200 βουλευτές των Δημοκρατικών

Κοινή μήνυση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της πολιτείας του Μέριλαντ και της περιφέρειας της Κολούμπια, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς διατηρεί δεσμούς με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του. Η μήνυση είναι πρωτοφανής για τα αμερικανικά δεδομένα , καθώς πρόκειται για την πρώτη περίπτωση όπου κρατικές υπηρεσίες μηνύουν τον πρόεδρο σχετικά με τις πρόνοιες του Συντάγματος για τη σύγκρουση συμφερόντων.
Η μήνυση βασίζεται στο γεγονός ότι όταν ανάλαβε τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ δεν αποσυνδέθηκε πλήρως από τα επιχειρηματικά συμφέροντά του.
Ο Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας και νυν πρόεδρος ανέθεσε τη διαχείριση των εταιρειών του στους δύο μεγαλύτερους γιούς του, τον Ντόναλντ τον νεότερο και τον Έρικ, όμως ο Έρικ έχει παραδεχτεί πως ο πατέρας του ενημερώνεται τακτικά για την πορεία των επιχειρήσεων. Το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει σε αξιωματούχους της κυβέρνησης να δέχονται δώρα από ξένα κράτη απαγορεύει συγκεκριμένα στον πρόεδρο να αποκομίζει κέρδη από ομοσπονδιακές και τις πολιτειακές Αρχές – πέραν του μισθού του.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι κεντρικά ξενοδοχεία συμφερόντων Τραμπ έχουν βγει κερδισμένα μετά τις προεδρικές εκλογές, αυξάνοντας μάλιστα το κόστος ενοικίασης δωματίων. Αυτό θεωρούν ότι βλάπτει οικονομικά άλλες επιχειρήσεις που ελέγχονται ή φορολογούνται από τις Αρχές της Κολούμπια – όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον – και από το Μέριλαντ. Επίσης, η ενοικίαση δωματίων από ξένους αξιωματούχους εγείρει ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων, εφόσον ο Τραμπ δεν έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τις εταιρείες του.

theguardian.com, reuters.com