Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στις εκλογές των ΗΠΑ
07/11/2016 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στις εκλογές των ΗΠΑ

Ενώ οι Αμερικανοί προετοιμάζονται να πάνε στις κάλπες μετά από μια από τις πιο παράξενες προεκλογικές εκστρατείες, ιδού τα βασικά πράγματα που οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου, γράφει ο Mohamed A. El-Erian.

Αν και η διαφορά στην προεδρική κούρσα μίκρυνε τις τελευταίες 10 ημέρες, πολλά προγνωστικά και sites στοιχημάτων εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κερδίσει. Αν η νίκη της συνδυαστεί με χαμηλά ποσοστά που θα παρατείνουν το αδιέξοδο στο Κογκρέσο - η πιο συχνά προβλεπόμενη έκβαση για τις εκλογές- οι αγορές πιθανότατα θα αντιδράσουν με έναν σχετικά ήρεμο και μεθοδικό τρόπο. Οι μετοχές θα παραμείνουν σταθερές συνολικά, όπως και τα ομόλογα και τα νομίσματα.

Υπάρχουν δύο "ουρές" της αγοράς που συνοδεύουν το σενάριο αυτό -και θα οδηγήσουν, όχι μόνο σε σημαντικές κινήσεις στους δείκτες, αλλά και σε αλλαγές με αξιοσημείωτη σύνθεση, επίσης. Οι ρευστοποιήσεις στην αγορά μετοχών είναι πιθανές αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αλλά και επαναβεβαιώσει την πρόθεσή του να κινηθεί γρήγορα σε θέσεις πολιτικής που διαταράσσουν τις εμπορικές σχέσεις μακροχρόνια (όπως οι δασμοί στην Κίνα και το Μεξικό και η ανάκληση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής). Οι ρευστοποιήσεις θα ήταν μεγαλύτερες, επίσης, αν δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική μορφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως το να ζητήσει την άμεση κατάργηση της νομοθεσίας Dodd-Frank, χωρίς να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Κάτω από το πρώτο σενάριο της "ουράς", η αναταραχή στις αγορές μετοχών θα προκαλέσει διεύρυνση των spreads κινδύνου τόσο στις επενδύσεις ποιότητας όσο και στα υψηλής απόδοσης εταιρικά ομόλογα. Η αντίδραση των αγορών κρατικών ομολόγων πιθανότατα θα είναι πιο μικρή. Τα ονομαστική ομόλογα θα βρεθούν μεταξύ των προσδοκιών για χαμηλότερη ανάπτυξη και εκείνων για υψηλότερο πληθωρισμό - εκτός και αν ο Τραμπ επαναλάβει τις επιθέσεις του στην Federal Reserve, οπότε θα προκύψουν υψηλότερες αποδόσεις. Οι προοπτικές για τίτλους ευαίσθητους στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα τα TIPS, θα ήταν λιγότερο ασαφείς, δεδομένου ότι οι αγορές θα ήταν πιθανόν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τη δυνατότητα μιας δημοσιονομικά προκαλούμενης αύξησης του πληθωρισμού.

Το άλλο γεγονός που θα ακολουθήσει, μετά από μια νίκη Κλίντον σε συνδυασμό με μια νίκη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, θα ήταν πιθανόν να επιφέρει ρευστοποιήσεις στην αγορά μετοχών που συνεπάγονται εντονότερες κινήσεις σε ορισμένους τομείς (όπως τα φάρμακα και η παραδοσιακή ενέργεια). Οι αγορές ομολόγων θα δεχθούν επίσης πίεση λόγω της υψηλότερης πιθανότητας της δημοσιονομικής τόνωσης.

Οι αγορές συναλλάγματος είναι αυτές όπου αυτά τα δύο σενάρια θα έχουν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση νίκης Τραμπ με αποτέλεσμα τα αντι-εμπορικά μέτρα, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ανοδικές κινήσεις του δολαρίου. Παρά το γεγονός ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα βλάψει αρχικά τόσο τις ΗΠΑ όσο και τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της, οι ΗΠΑ θα έχουν λιγότερα να χάσουν σε σχετικούς όρους, δεδομένου ότι πρόκειται για μια λιγότερο ανοικτή οικονομία. Αντίθετα, μια νίκη των Δημοκρατικών θα οδηγήσει σε εξασθένηση του δολαρίου.

Τι γίνεται με τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές;

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της προεδρίας Κλίντον και το αδιέξοδο του Κογκρέσου, οι προβλέψεις για συναίνεση είναι για την παράταση των δύο χαρακτηριστικών που έχουν υποστηρίξει τη σχετική σταθερότητα της αγοράς και τις υποστηριζόμενες τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων: χαμηλή αλλά σταθερή ανάπτυξη και καταπιεσμένη χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα έλεγα ότι αυτή η συναινετική άποψη είναι πιθανό να αμφισβητηθεί τα επόμενα χρόνια και στις δύο κατηγορίες.

Κατ 'αρχάς, η παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης τροφοδοτεί τα στοιχεία της διακοπής της. Πράγματι, η άνοδος των κινημάτων ενάντια στο κατεστημένο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ένα μόνο στοιχείο ενός ευρύτερου συνόλου των εξελισσόμενων παραγόντων διαταραχής στη "νέα κανονικότητα" που έχει ευρείς πολιτικούς, οικονομικούς, δημοσιονομικούς και θεσμικούς οδηγούς. Δεύτερον, η συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των κεντρικών τραπεζών στην καταστολή της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών πρέπει επίσης να αμφισβητηθεί. Ορισμένα ιδρύματα έχουν δείξει μια φθίνουσα ικανότητα να εκτελούν αυτή τη λειτουργία. (Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία γνώρισε μια τεράστια διάβρωση της επιρροής της στην αξία του γιεν). Άλλες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν δείξει μια έλλειψη προθυμίας να συνεχίσουν όπως πριν. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, αυτή η επιφυλακτικότητα επίσης προκαλείται από τις αυξανόμενες απειλές των παράπλευρων ζημιών και τις απρόβλεπτες συνέπειες. Όσο για την πιθανή διάρκεια των κινήσεων της αγοράς στο πλαίσιο των δύο σεναρίων, δεν θα ήταν συνετό να επαναπαυθούμε στην επιστροφή στην κανονικότητα που ζήσαμε μετά το Brexit.

Οι αγορές των ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια προβολή, λόγω της κατάστασης του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα και του βαθμού στον οποίο άλλες χώρες ουσιαστικά έχουν αναθέσει κάποια από τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβησή τους στις αμερικανικές αγορές. Ως αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις μιας ακίδας στη μεταβλητότητα πιθανότατα θα είναι βαθύτερες και πιο ανθεκτικές. Προσθέστε σε αυτά και τις εύλογες ανησυχίες για την πιθανότητα της τεταμένες ρευστότητας της αγοράς, και η δυνατότητα ανησυχητικών κινήσεων δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Δεδομένων όλων αυτών, δεν θα πρέπει να αποτελέσει καμία έκπληξη ότι τα μέτρα της αγοράς της επερχόμενης μεταβλητότητας έχουν αυξηθεί κατά την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι αγορές μετοχών έχουν μειωθεί. Η προηγούμενη άνεση ότι οι εκλογές θα προκαλούσαν μάλλον καλοήθη αποτελέσματα στην βραχυπρόθεσμη αγορά είναι υπό αμφισβήτηση για δύο λόγους: της πρόσφατης μείωσης της διαφοράς στην κούρσα για το Λευκό Οίκο και του βαθμού στον οποίο η τεχνητή σταθερότητα της αγοράς στο πρόσφατο παρελθόν απειλείται από ένα αυξανόμενο πλήθος μακροπρόθεσμων οικονομικών, χρηματοοικονομικών, θεσμικών και πολιτικών διαταραχών.

bloomberg.com