Πώς τελικά ο Μακ Κέιν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Τραμπ
09/10/2016 14:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς τελικά ο Μακ Κέιν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Τζον Μακ Κέιν πέρυσι ότι, παρότι είναι αιχμάλωτος πολέμου, δεν έκανε πολλά για να βοηθήσει τους βετεράνους, και στη συνέχεια επιτέθηκε στην οικογένεια ενός νεκρού στρατιώτη. Ο Μακέιν επέκρινε τον Τραμπ σε κάθε ευκαιρία, αλλά επέμεινε να τον στηρίζει. Ένα 24ωρο όμως μετά το ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο Τραμπ ξεφτιλίζει τις γυναίκες κάνοντας άσεμνα, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος του 2008 αποφάσισε ότι δεν πάει άλλο.

Ο Μακ Κέιν, ένα από τα πιο αξιοσέβαστα μέλη των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι απλά δεν μπορεί πλέον να υποστηρίζει τον υποψήφιο του κόμματός του. Χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα με εκείνη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ ισοδυναμούν με "σεξουαλική επίθεση". "Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να σεβαστώ το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την πλειοψηφία των αντιπροσώπων βάσει των κανόνων του κόμματός μας. Νόμιζα ότι όφειλα στους υποστηρικτές του σεβασμό", είπε ο Μακ Κέιν το Σάββατο. "Αλλά η συμπεριφορά του Τραμπ αυτή την εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη ταπεινωτικών παρατηρήσεων σχετικά με τις γυναίκες και το ότι υπερηφανεύεται για σεξουαλικές επιθέσεις, καθιστούν αδύνατο να συνεχίσω να προσφέρω υποστήριξη, ακόμα και συμβατικά, στην υποψηφιότητά του".

Είναι μια έντονη αντιστροφή για τον Μακ Κέιν, όπως και για πολλούς Ρεπουμπλικάνους. Σε μια συνέντευξη πριν από τον θρίαμβο του στις προκριματικές απέναντι στην Κέλι Γουάρντ, ο Μακ Κέιν είπε ότι δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει τον Τραμπ. Αλλά το ποτήρι ξεχείλισε τις επόμενες έξι εβδομάδες. Και ο Μακ Κέιν αναφέρθηκε σε ζητήματα που άλλοι Ρεπουμπλικανοί δεν άγγιξαν στις δηλώσεις του, ιδιαίτερα στην επιμονή του Τραμπ ότι πέντε άνδρες που κατηγορήθηκαν για βιασμό στη Νέα Υόρκη το 1989 ήταν ένοχοι, παρότι είχαν αθωωθεί. "Μόλις αυτή την εβδομάδα, έκανε εξωφρενικές δηλώσεις σχετικά με τους αθώους άνδρες" είπε ο Μακέιν. "Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τις δηλώσεις αυτές, ούτε για τις ταπεινωτικές παρατηρήσεις του Τραμπ στο νέο βίντεο. Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει ποτέ να πέφτει θύμα τέτοιας ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αυτός και μόνο φέρει το βάρος της συμπεριφοράς του και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες".

Ο Μακ Κέιν επιφύλασσε περισσότερα "χτυπήματα" στον Τραμπ από πιθανώς οποιονδήποτε Ρεπουμπλικάνο στο Κογκρέσο. Πολλοί πίστευαν ότι η επίθεση του Τραμπ στον Μακ Κέιν, ότι προτιμά "τους ανθρώπους που δεν είχαν συλληφθεί", την οποία έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση της προεδρίας του, θα έπληττε σημαντικά την υποψηφιότητά του. Ο Μακ Κέιν δήλωσε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να απολογηθεί στους άλλους αιχμαλώτους πολέμου. Ενώ ο Τραμπ νικούσε τον έναν Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του μετά τον άλλο κατά τη διάρκεια των προκριματικών, ο Μακ Κέιν ανησυχούσε για τις δικές του προοπτικές επανεκλογής αν επικρατούσε ο Τραμπ. Όταν ο Τραμπ κέρδισε, ο Μακ Κέιν τον υποστήριξε -αν και όχι με ευχαρίστηση- λόγω της υπόσχεσής του να στηρίξει τον υποψήφιο.

Ακόμα και τότε, ο Τραμπ αρχικά αρνήθηκε να εγκρίνει τον Μακ Κέιν, λέγοντας: "Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Τζον Μακ Κέιν". Όταν ο Μακ Κέιν πέρασε τις προκριματικές μίλησε στον Τραμπ σε μια σύντομη συνομιλία που διοργάνωσε ο Ρούντι Τζουλιάνι. Πρόσφατα, ο Μακ Κέιν αρνήθηκε να μιλήσει για τον Τραμπ. Ευχαρίστως όμως μίλησε για τον Μάικ Πενς, τον οποίο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν να αντικαταστήσει τον Τραμπ. "Είπα ό,τι είχα να πω για τον Τραμπ. Τι περισσότερο θέλετε να σας πω;" είπε τότε ο Μακ Κέιν.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες άλλαξαν όλα. Μετά από συζήτηση του θέματος με τη σύζυγό του, Σίντι Μακ Κέιν, ο πρώην προεδρικός υποψήφιος τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον Τραμπ ούτε λεπτό παραπάνω. "Η Σίντι κι εγώ δεν θα ψηφίσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ. Ποτέ δεν έχω ψηφίσει έναν προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών και δεν θα ψηφίσουμε την Χίλαρι Κλίντον. Θα γράψουμε στο ψηφοδέλτιο το όνομα κάποιου καλού συντηρητικού Ρεπουμπλικάνου που έχει τα προσόντα για να είναι πρόεδρος" αναφέρει η δήλωση του Μακ Κέιν.

politico.com