Πώς σχετίζεται ο σύμβουλος του Τραμπ με το τουρκικό λόμπι
15/11/2016 18:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς σχετίζεται ο σύμβουλος του Τραμπ με το τουρκικό λόμπι

Μια εταιρεία που συνδέεται με την κυβέρνηση Ερντογάν προσέλαβε την εταιρεία συμβούλων του απόστρατου στρατηγού Μάικλ Φλιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να απαγορεύσει στους υπαλλήλους του να ασκού πιέσεις εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, αλλά ένας από τους κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειας πληρώνεται από έναν στενό σύμμαχο του προέδρου της Τουρκίας. Ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν, ένα από τα βασικά στελέχη που φροντίζουν για την μετάβαση του Τραμπ και είναι φαβορί για την κορυφαία θέση της εθνικής ασφάλειας στη νέα κυβέρνηση, έχει μια εταιρεία συμβούλων που ασκεί πιέσεις για τα τουρκικά συμφέροντα. Ερωτηθείς εάν η επιχείρηση του Φλιν είχε προσληφθεί λόγω των στενών σχέσεων του στρατηγού με τον Τραμπ, ο συνεργάτης του Ρόμπερτ Κέλεϊ είπε: "Το ελπίζω".

Ο Κέλεϊ είπε στο Politico ότι ο πελάτης, μια ολλανδική εταιρεία συμβούλων που ονομάζεται Inovo BV, ιδρύθηκε από τον Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν. Ο Αλπτεκίν είναι πρόεδρος του τουρκο-αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, γνωστού ως TAIK, ενός βραχίονα του Διοικητικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, του οποίου τα μέλη εκλέγονται από τη γενική συνέλευση της χώρας και τον υπουργό Οικονομικών. Σε αυτό το ρόλο, ο Αλπτεκίν συμμετείχε στην οργάνωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Η σύνδεση της τουρκικής κυβέρνησης με τον πελάτη του Φλιν είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στο Daily Caller. Μία καταχώριση της ομάδας συμφερόντων που δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι ο Κέλεϊ, πρώην επικεφαλής σύμβουλος στην Υποεπιτροπή του Σώματος Εθνικής Ασφάλειας, θα ασκήσει πιέσεις για λογαριασμούς χρηματοδότησης στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας.

"Θα τους κρατάμε ενημερωμένους για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ", δήλωσε ο Κέλεϊ σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. "Θέλουν να είναι ενημερωμένοι γι' αυτά που θέλουμε όλοι μας: την παρούσα κατάσταση, τη μετάβαση από τον Πρόεδρο Ομπάμα στον Πρόεδρο Τραμπ". Ο Κέλεϊ είπε ότι δεν ήξερε αν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων με τον πελάτη. Ένας εκπρόσωπος του Φλιν είπε ότι ήταν πολύ απασχολημένος για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η "σύμβαση με τους αμερικανούς ψηφοφόρους" που κυκλοφόρησε η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεσμεύεται να ανανεώσει "την διά βίου απαγόρευση στους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου να ασκούν πιέσεις εκ μέρους μιας ξένης κυβέρνησης". Ο Κέλεϊ και ο Αλπτεκίν αρνήθηκαν ότι η Inovo, η οποία ιδρύθηκε το 2005, συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση. "Ο Όμιλος Flynn Intel δεν έχει εμπορικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας και οι δημόσιες δηλώσεις του στρατηγού Μάικλ Φλιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας είναι αποκλειστικά δικές του", δήλωσε ο Κέλεϊ σε μεταγενέστερη δήλωση. "Ανησυχώ για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης", δήλωσε ο Αλπτεκίν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης".

Ο Φλιν έγραψε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο The Hill την ημέρα των εκλογών, στο οποίο υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παρέχουν "ασφαλές καταφύγιο" στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιμάμη με έδρα την Πενσιλβάνια που η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα του φετινού καλοκαιριού. "Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την προοπτική της Τουρκίας", έγραψε ο Φλιν. "Τι θα κάναμε αν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακούγαμε την είδηση ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει σε μια όμορφη βίλα σε τουρκικό θέρετρο, ενώ διαχειρίζεται 160 πρότυπα σχολεία που χρηματοδοτούνται από τους τούρκους φορολογούμενους;"

Ο Φλιν συνέκρινε τον Γκιουλέν με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί του Ιράν και συνέδεσε την βοηθό της Χίλαρι Κλίντον Ούμα Αμπεντίν με ένα ακαδημαϊκό περιοδικό που είπε ότι προωθεί "ριζοσπάστες μουσουλμάνους στοχαστές". Ο ίδιος δεν αποκάλυψε της σύμβαση της εταιρείας του στο άρθρο.

Ο Κέλεϊ είπε ότι δεν ήξερε αν το άρθρο του Φλιν είχε σχέση με τη σύμβαση των ομάδων συμφερόντων. Αλλά πρότεινε να διαβάσουμε ένα πρόσφατο άρθρο για τον Γκιουλέν στο New Yorker, στο οποίο αναφέρεται ότι εμπιστεύεται το ρόλο των οπαδών του στην απόπειρα ανατροπής.

"Αν με είχε ρωτήσει αν θα έπρεπε να το δημοσιεύσει, θα τον είχα συμβουλέψει να μην το κάνει για διάφορους λόγους", είπε. "Αλλά ειλικρινά, δεν νομίζω ότι ο στρατηγός Φλιν συμβουλεύεται κανέναν πριν διατυπώσει τη γνώμη του σχετικά με ζητήματα εθνικής ασφάλειας". Σε απάντηση του άρθρου, οι δικηγόροι του Γκιουλέν στην Steptoe & Johnson έδωσαν την εξής δήλωση: "Ελπίζουμε ότι το άρθρο του κ. Φλιν για τον κ. Γκιουλέν και τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, που δημοσιεύθηκε πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών, να μην είναι μια δήλωση της πολιτικής του εκλεγέντα Προέδρου Τραμπ. Η διαδικασία έκδοσης είναι σοβαρή και διέπεται από την συνθήκη με την Τουρκία και είναι σαφή τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν πρέπει να είναι ένα πολιτικό ζήτημα".

Η Συμμαχία για τις Κοινές Αξίες, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν στις ΗΠΑ, είπε ότι η πρόσληψη του Φλιν εμφανίστηκε να είναι μέρος μιας εκστρατείας σπίλωσης της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον του κληρικού. "Αυτό είναι ακριβώς ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δαπανά σημαντικά ποσά από χρήματα των φορολογουμένων για να διαδώσει ψεύδη και να καταδιώκει τυχόν επικριτές της χωρίς αποδείξεις" αναφέρει η δήλωση.

Η καταχώριση του λόμπι δεν ανέφερε πόσα είχε πληρώσει την εταιρεία του Φλιν, ενώ ο Κέλεϊ είπε ότι δεν ήξερε. Είναι η πρώτη καταχώρηση λόμπι για την Flynn Intel Group, την οποία ο στρατηγός ίδρυσε μετά την αποχώρηση του από την κυβέρνηση το 2014. Η δρομολόγηση μιας προσπάθειας άσκησης πίεσης που σχετίζεται με την κυβέρνηση, μέσω ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, θυμίζει το σκάνδαλο των ομάδων συμφερόντων που βοήθησε στην αποπομπή του Πολ Μάναφορτ από τη θέση του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ αυτό το καλοκαίρι. Το Associated Press αποκάλυψε ότι ο Μάναφορτ, ως σύμβουλος σε ένα φιλορωσικό πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία, συντόνισε την άσκηση πίεσης στις ΗΠΑ μέσω μιας δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο Φλιν, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας, θεωρείται ευρέως υποψήφιος για υπουργός Άμυνας ή Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Ο πρώτος ρόλος θα απαιτήσει την παραίτηση από το Κογκρέσο, καθώς δεν είναι ακόμη πολίτης για επτά χρόνια. Ο Φλιν προκάλεσε αναστάτωση στους εθνικούς κύκλους ασφαλείας με την εμφάνισή του στη ρωσική τηλεόραση και επειδή συνόδευε τον Τραμπ σε απόρρητες ενημερώσεις.

politico.com