Πώς μπορεί να προετοιμαστεί ο κόσμος για την «επόμενη μέρα» του  Ισλαμικού Κράτους
26/05/2017 16:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς μπορεί να προετοιμαστεί ο κόσμος για την «επόμενη μέρα» του Ισλαμικού Κράτους

Η Δύση πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά τη μετάβαση στη νέα εποχή για τη Συρία και το Ιράκ, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, γράφει ο David Ignatius.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ από έναν υποτιθέμενο μαχητή του Ισλαμικού Κράτους θα επιταχύνει την ώθηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να καταλάβουν τα οχυρά της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Μοσούλη του Ιράκ και στη Ράκα της Συρίας. Αλλά θα πρέπει επίσης να εστιάσει σε ορισμένες επείγουσες συζητήσεις σχετικά με μια μετα-ισλαμική κρατική στρατηγική για τη σταθεροποίηση των δύο χωρών.

Επειδή, παρ’ όλο το στόμφο του Προέδρου Tραμπ για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, η εκστρατεία στη Ράκα καθυστέρησε για μήνες, ενώ οι πολιτικοί των ΗΠΑ αμφισβήτησαν τη σοφία να στηριχθούν σε μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή γνωστή ως YPG, την οποία θεωρεί η Τουρκία ως τρομοκρατική ομάδα. Αυτή η ομάδα και οι σύμμαχοι σουνίτες μαχητές έχουν φτάσει σε απόσταση μικρότερη από 10 μίλια από την Ράκα, περιμένοντας μια απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος περνά για τα σχέδια των τρομοκρατών που οργανώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος από τη Ράκα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μου είπαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι γνώριζαν τουλάχιστον πέντε επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους που απευθύνονταν σε στόχους στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παροτρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Ράκα το συντομότερο δυνατόν.

Η τρομακτική βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ υπενθυμίζει τη δυσκολία να περιοριστούν τα σχέδια που οργανώνονται από το Ισλαμικό Κράτος - και το κόστος της αναμονής μέχρι τα τελικά χτυπήματα. Το Ισλαμικό Κράτος δέχεται πλήγματα και υποχωρεί και το χαλιφάτο του σχεδόν έχει καταστραφεί. Αλλά ένα εικονικό χαλιφάτο επιβιώνει στο δίκτυο που δημιούργησε τον Σαλμάν Αμπεντί, τον βομβιστή του Μάντσεστερ, και άλλους που επιδιώκουν να εκδικηθούν την αργή εκρίζωση της ομάδας.

Η επίθεση στη Ράκα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, τώρα που η διοίκηση του Τραμπ απέρριψε τις τουρκικές διαμαρτυρίες και επέλεξε να στηρίξει το YPG ως τη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου συνασπισμού γνωστού ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αυτοί είναι πιστοί, καλά καθοδηγούμενοι μαχητές, όπως διαπίστωσα σε μια επίσκεψη σε στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία πριν από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση Τραμπ άκουσε υπομονετικά τα τουρκικά επιχειρήματα για μια εναλλακτική δύναμη που υποστήριζε η Άγκυρα. Ωστόσο, το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η δύναμη δεν είχε σημαντική παρουσία στο πεδίο της μάχης και ότι η πραγματική επιλογή είτε βασιζόταν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Κούρδων για να καταλάβει τη Ράκα, είτε να αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ για να κάνουν τη δουλειά. Ο Λευκός Οίκος δικαίως επέλεξε την πρώτη προσέγγιση πριν από αρκετές εβδομάδες. Για να καθησυχάσουν την Άγκυρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι η στρατιωτική παρουσία των Κούρδων θα περιοριστεί και ότι οι πρόσφατα στρατολογημένες σουνιτικές φυλετικές δυνάμεις θα βοηθήσουν στη διαχείριση της ασφάλειας στη Ράκα και κοντά στην Ντέιρ αλ-Ζουρ.

Το φινάλε, επίσης, πλησιάζει και στη Μοσούλη. Οι στρατηγοί λένε ότι μόνο το 6% της πόλης δεν έχει ανακαταληφθεί, με 500 έως 700 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν παραμείνει στην παλιά πόλη δυτικά του ποταμού Τίγρη. Μόλις εκκαθαριστούν η Ράκα και η Μοσούλη, η πρόκληση θα είναι η ανοικοδόμηση των σουνιτικών περιοχών της Συρίας και του Ιράκ - με πραγματική διακυβέρνηση και ασφάλεια - ώστε να μην εμφανιστούν γρήγορα οι εξτρεμιστικές ομάδες που ακολουθούν. Αυτή η ιδέα της προετοιμασίας για την "επόμενη μέρα" του Ισλαμικού Κράτους συζητιέται «χαμηλόφωνα» από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ εδώ και τρία χρόνια, αλλά με πολύ λίγο σοβαρό προγραμματισμό ή χρηματοδότηση. Θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους βασικούς εταίρους της, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών από διάφορους βασικούς συμμάχους λένε ότι συναντήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με ηγέτες σουνιτών από το Ιράκ για να σχηματίσουν μια κεντρική ηγεσία που μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής, όμως, η προσπάθεια αυτή δημιούργησε περισσότερες εσωτερικές διαμάχες παρά σαφή στρατηγική - μια καταθλιπτική επανάληψη των αποτυχημένων προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας συνεκτικής σουνιτικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι σχεδιάζει να αλλάξει τη στάση του οργανισμού σε μια πιο επιθετική και ριψοκίνδυνη στάση. Ιδού ένα μέρος για να ξεκινήσει. Οι Κούρδοι είναι ο μπαλαντέρ τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Οι Σύριοι Κούρδοι κυβερνούν ήδη τον εθνοτικό θύλακα που ονομάζουν "Ρογιάβα". Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για να αναπτύξουν οι Σουνίτες της Συρίας παρόμοια ισχυρή κυβέρνηση στις απελευθερωμένες περιοχές τους. Εν τω μεταξύ, οι Ιρακινοί Κούρδοι ανέφεραν στους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι σκοπεύουν να διεξάγουν σύντομα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων, ίσως και τον Σεπτέμβριο.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αισθάνονται βαθιά ευγνωμοσύνη έναντι των Ιρακινών Κούρδων, οι οποίοι υπήρξαν αξιόπιστοι σύμμαχοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι πιθανό σημείο ανάφλεξης και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναβάλουν το κουρδικό ζήτημα μέχρι πολύ μετά τις εκλογές του Ιράκ που προγραμματίζονται τον Σεπτέμβριο.

Το Ιράκ και η Συρία πρέπει να επαναπροσδιοριστούν ως πιο χαλαρά, με καλύτερη κυβέρνηση, πιο ανοιχτά συνομοσπονδιακά κράτη που θα δίνουν στις μειονότητες την ευκαιρία να αναπνεύσουν. Το κόλπο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να καταστήσουν την μετάβαση στην μετά το Ισλαμικό Κράτος εποχή μια πορεία προς την πρόοδο, παρά μια συνέχιση της θρησκευτικής καταστροφής που έπληξε και τα δύο έθνη.

washingtonpost.com