Πώς η Τουρκία παρερμηνεύει την στάση των Κούρδων
26/02/2016 21:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς η Τουρκία παρερμηνεύει την στάση των Κούρδων

Η εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερη εμπλοκή στον συριακό πόλεμο, περιπλέκοντας το πεδίο της μάχης και αναζωπυρώνοντας νέες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η διαφορά με τους Κούρδους κινδυνεύει επίσης να φέρει την Τουρκία σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, αποσταθεροποιώντας την περιοχή ακόμα περισσότερο.

Η Τουρκία φοβάται εδώ και πολύ καιρό τις κουρδικές φιλοδοξίες για ένα ξεχωριστό κράτος. Οι Κούρδοι αποτελούν μια εθνοτική ομάδα, που αποτελείται περίπου από 35 εκατομμύρια στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία, όπου ζουν περίπου 15 εκατομμύρια. Το περασμένο φθινόπωρο, σε μια πολιτικά υπολογισμένη κίνηση πριν από κάποιες σημαντικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξανάρχισε τον πόλεμο κατά του αυτονομιστικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK, στο νότιο τμήμα της χώρας του. Πιο πρόσφατα, οι δυνάμεις του άρχισαν να επιτίθενται σε Κούρδους μαχητές κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι ο Ερντογάν αρνείται να αναγνωρίσει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο κουρδικών ομάδων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θεωρούν το PKK τρομοκρατική ομάδα. Έχει αναλάβει ανοιχτά την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις και τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν τους Κούρδους της Συρίας τρομοκράτες, αλλά ως έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό αντίπαλο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου η εστίαση είναι η προστασία των κουρδικών περιοχών της Συρίας από τον εμφύλιο πόλεμο. Η Ουάσιγκτον παρέχει στην ομάδα υπηρεσίες πληροφοριών και άλλη βοήθεια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία αύξησε τις εντάσεις κατηγορώντας τους Κούρδους της Συρίας για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, που σκότωσε 28 ανθρώπους. Οι Κούρδοι της Συρίας αρνήθηκαν την ευθύνη. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο ένοχος ήταν πιθανός μια σκληροπυρηνική ομάδα του ΡΚΚ. Ο Ερντογάν το παρατράβηξε, απαιτώντας από τους Αμερικανούς να επιλέξουν μεταξύ του ιδίου και των Κούρδων της Συρίας, κάτι που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να κάνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον Ερντογάν να σταματήσει τις επιθέσεις του στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι τώρα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος από σύνορα των 565 μιλίων με την Τουρκία και μπορεί σύντομα να καταλάβουν το τελευταίο τμήμα του εδάφους που θα τους δώσει μια συνεχόμενη περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Τούρκοι συμφώνησαν στην παύση των εχθροπραξιών που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία και τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τους Κούρδους της Συρίας να αντισταθούν εκμεταλλευόμενοι το χάος του πολέμου για να καταλάβουν περισσότερα εδάφη. Μια προσπάθεια από την πλευρά τους να διεκδικήσουν το τελικό κομμάτι εδάφους κατά μήκος των συνόρων θα μπορούσε να προκαλέσει τον Ερντογάν να απαντήσει ακόμα πιο σκληρά με στρατιωτική δύναμη. Μια ανησυχία είναι ότι η Ρωσία, η οποία επίσης φλερτάρει με την κουρδική υποταγή παρέχοντας σημαντική εναέρια κάλυψη στις πράξεις τους, θα προβεί τότε σε αντίποινα κατά της Τουρκίας για λογαριασμό των Κούρδων. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί πράγματι να ψάχνει μια δικαιολογία για να πληρώσει η Τουρκία για την κατάρριψη ενός ρωσικού τζετ που εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, τον Νοέμβριο, αλλά ο Ερντογάν θα πρέπει να αντισταθεί στο να του δώσει μία δικαιολογία για να το πράξει.

Τα προβλήματα του Ερντογάν με τους Κούρδους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε δικές του αποφάσεις. Είχε μάλιστα σημειώσει κάποια πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με Κούρδους ηγέτες στην Τουρκία πριν από την επανέναρξη των εχθροπραξιών τον περασμένο χρόνο. Θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να αναβιώσει αυτή τη διαδικασία. Όσο για τους Κούρδους της Συρίας, θα πρέπει να σταματήσει να τους βομβαρδίζει και να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρουν έναν τρόπο ώστε να στεγάσουν αυτό που θα μπορούσε τελικά να γίνει μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στη Συρία. Ο Ερντογάν έχει βρει έναν τρόπο για να συνεργαστεί με τους Κούρδους του Ιράκ. Το να πολεμά τους Κούρδους της Συρίας και να πυροδοτεί εντάσεις με την Αμερική δεν έχει κανένα νόημα.

nytimes.com