Πως η ψυχική ασθένεια συνδέεται με τους τζιχαντιστές
17/07/2016 14:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως η ψυχική ασθένεια συνδέεται με τους τζιχαντιστές

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών, σχολιάζει η Liah Greenfeld, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Το σχόλιο του γάλλου πρωθυπουργού μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση του γεγονότος ότι τρομερά γεγονότα, όπως η μαζική δολοφονία στη Νίκαια το βράδυ της Πέμπτης, είναι ένα σημάδι ενός πολύ μακροπρόθεσμου προβλήματος, το οποίο είναι απίθανο να επιλυθεί άμεσα. Υπό αυτή την έννοια, στη Γαλλία, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει πράγματι "να μάθουμε να ζούμε με την τρομοκρατία".

Παραδόξως, αυτό συμβαίνει επειδή η "τρομοκρατία" δεν αποτελεί επαρκή διάγνωση αυτών των πράξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δυτική Ευρώπη. Ναι, είναι πράξεις τρομοκρατίας, και μπορεί ακόμη και να εμπνευστούν από ισλαμιστές μαχητές. Αλλά είναι επίσης πράξεις ψυχικά διαταραγμένων ατόμων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των τρομοκρατικών πράξεων των ντόπιων ή "μοναχικών λύκων" διαπράττονται από άτομα με ιστορικό ψυχικής ασθένειας -τις περισσότερες φορές πρόκειται για κατάθλιψη- η οποία περιλαμβάνει την κακή κοινωνική προσαρμογή και την προβληματική αίσθηση του εαυτού μεταξύ των βασικών συμπτωμάτων της. Οι σοβαρά καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι συχνά αυτοκτονικοί, βρίσκουν τη ζωή αφόρητη. Κατά κανόνα, δεν μπορούν να εξηγήσουν την οξεία υπαρξιακή δυσφορία τους για τον εαυτό τους και μπορεί να βρουν ιδεολογίες εχθρικές προς το κοινωνικό τους περιβάλλον - την κοινωνία στην οποία βιώνουν τη μιζέρια τους - ελκυστικές. Αυτές οι ιδεολογίες τους επιτρέπουν να εξορθολογήσουν και να κατανοήσουν τον τρόπο που αισθάνονται. Οποιαδήποτε διαθέσιμη ιδεολογία δικαιολογεί την αδυναμία προσαρμογής τους είναι μια χαρά: ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ μπορεί να εμπνεύστηκε από το ριζοσπαστικό Ισλάμ, αλλά ο Μάικα Τζόνσον, ο οποίος σκότωσε πέντε αστυνομικούς στο Ντάλας, είχε διαφορετική έμπνευση.

Κατά κάποιο τρόπο, τέτοιες ιδεολογίες εξυπηρετούν τους ψυχικά ασθενείς δράστες ως έτοιμες αυταπάτες, οι οποίες, όπως γνωρίζουμε, επίσης, εμπνέουν μαζικές δολοφονίες. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των μαζικών δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ενεργειών των μοναχικών λύκων, στις δυτικές χώρες διαπράττονται από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι, και στην πραγματικότητα σχεδιάζουν, να πεθάνουν ενώ τις πραγματοποιούν. Οι πράξεις αυτές προσφέρουν μια εντυπωσιακή, αξέχαστη, διέξοδο - ένα δρόμο αυτο-επιβεβαίωσης, μαζί με την αυτοκτονία. Μια ένωση με έναν σπουδαίο σκοπό - και κάθε ιδεολογία παρουσιάζει τον σκοπό της ως σπουδαίο -δίνοντάς τους περισσότερο νόημα. Τα ποσοστά των ψυχικών ασθενειών στη Δύση, ιδιαίτερα η κατάθλιψη, είναι πολύ υψηλά και, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες στατιστικές, αυξάνονται σταθερά. Αν δεν επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την τρομοκρατία.

nytimes.com