Πώς αντέδρασε η ακροδεξιά της Ευρώπης στο Brexit
24/06/2016 19:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς αντέδρασε η ακροδεξιά της Ευρώπης στο Brexit

Οι ηγέτες των ακροδεξιών και των αντισυστημικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη πανηγυρίζουν για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, εγείροντας και οι ίδιοι απαιτήσεις για παρόμοια δημοψηφίσματα. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο βρετανικός λαός έδωσε στην Ευρώπη και στον κόσμο "ένα εκθαμβωτικό μάθημα δημοκρατίας". "Έχω ζητήσει ένα ανάλογο δημοψήφισμα από το 2013", είπε, μιλώντας μπροστά σε ένα σκηνικό που έγραφε: "Brexit - και τώρα η Γαλλία".

Από τους 33 εκατομμύρια ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της Βρετανίας για το αν θα συνεχίσει την ένταξη της στην ΕΕ, το 51,9 τοις εκατό ψήφισε υπέρ της αποχώρησης. "Αυτό που κανείς δεν τόλμησε να ονειρευτεί λίγους μήνες πριν είναι πλέον μια πραγματικότητα, η οποία είναι σαφής σε όλους: Ναι, είναι πιθανό να αποχωρήσουμε από την ΕΕ", δήλωσε η Λεπέν. Και πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό ζήτημα θα είναι "στο επίκεντρο των επόμενων γαλλικών προεδρικών εκλογών", που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο του επόμενου έτους.

Στη Γερμανία, η Μπεατρίξ φον Στορχ, μέλος του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), είπε στην εθνική ραδιοτηλεόραση ότι "έκλαιγε από χαρά" όταν άκουσε τα νέα του αποτελέσματος. Η υποστήριξη στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό AFD έχει αυξηθεί πρόσφατα φτάνοντας σε νέα επίπεδα, εν μέσω της ανησυχίας για τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα. Η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι έγραψε στο Twitter: "Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα Ευρώπη". Ωστόσο, μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι, ενώ η πλειοψηφία των μελών του AFD ήθελε η Γερμανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, το 79 τοις εκατό του συνόλου των Γερμανών που ρωτήθηκαν είπαν ότι ήθελαν να παραμείνει μέρος της Ένωσης.

Ο Ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς ζήτησε ένα δημοψήφισμα για "Nexit" το συντομότερο δυνατόν, καθώς και "ο ολλανδικός πληθυσμός αξίζει εξίσου ένα δημοψήφισμα". "Το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε το δρόμο για το μέλλον και την απελευθέρωση" είπε ο Βίλντερς, ηγέτης του λαϊκιστικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV).

"Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή, έχοντας εμπιστοσύνη στη δική μας δύναμη και κυριαρχία της. Επίσης, και στην Ολλανδία", είπε. "Γι' αυτόν τον λόγο, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) απαιτεί ένα δημοψήφισμα για Nexit, μια ολλανδική έξοδο από την ΕΕ. Οι Ολλανδοί πρέπει να έχουν την ευκαιρία αυτή το συντομότερο δυνατό, για να αποφασίσουν σχετικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, το οποίο ιδρύθηκε από τον δημοφιλή κωμικό Μπέμπε Γκρίλο, πιέζει για ένα δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα κρατήσει η χώρα το ευρώ, μετά από την άνοδο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Η υποψήφια του κόμματος Βιρτζίνια Ράτζι πρόσφατα κέρδισε τη δημαρχία της Ρώμης. Η Δανία και η Σουηδία έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για την παραίτηση από την ΕΕ. Η Σουηδέζα πολιτικός των Δημοκρατικών Πόλα Μπίελερ, τουίταρε: "Η Σουηδία είναι η επόμενη".

Εν τω μεταξύ, ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "επώδυνο" και πρόσθεσε ότι η ΕΕ χρειάζεται "ριζική αλλαγή" για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα για επείγουσες συνομιλίες πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος.

independent.co.uk