Πορτογαλία: Δεξιός Πρόεδρος, αριστερή κυβέρνηση και ανησυχία για τα περαιτέρω
10/03/2016 15:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πορτογαλία: Δεξιός Πρόεδρος, αριστερή κυβέρνηση και ανησυχία για τα περαιτέρω

Ο νέος κεντροδεξιός Πρόεδρος της Πορτογαλίας ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τετάρτη, λέγοντας στην σοσιαλιστική κυβέρνηση να ακολουθήσει αυστηρά τη γραμμή του προϋπολογισμού που απαιτούν οι Βρυξέλλες, για να αποφευχθεί η επιστροφή στην οικονομική κρίση. Ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα αναλαμβάνει σε μια εποχή αυξανόμενης πίεσης στην κυβέρνηση, για να περικόψει τις δαπάνες περαιτέρω προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την αυξανόμενη τριβή μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και των ακροαριστερών συμμάχων τους στο κοινοβούλιο.

Η ανάληψη των καθηκόντων του σηματοδοτεί μια νέα φάση για την πορτογαλική πολιτική, καθώς τον επόμενο μήνα θα ανακτήσει τις συνταγματικές εξουσίες για να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ζητήσει νέες εκλογές. Σύμφωνα με το σύνταγμα, η εξουσία αυτή είναι σε αναμονή για έξι μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο. Ενώ θα χρειαζόταν ένα λόγο για να καταφύγει σε τέτοια μέτρα, αυτό αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση.

"Πρέπει να είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις που έχουμε υιοθετήσει, ειδικά αυτά που αποτελούν μέρος της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε στο κοινοβούλιο, ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα κατά την ορκωμοσία του. "Χωρίς λιτότητα και δημοσιονομική διαφάνεια, ο κίνδυνος επιστροφής στις κρίσεις είναι οδυνηρά μεγαλύτερος". "Αυτή σίγουρα δεν θα είναι μια εύκολη προεδρία", είπε ο πρώην πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος εκδιώχθηκε από τους Σοσιαλιστές μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα συνεργάστηκε με τους ακροαριστερούς Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, τον Νοέμβριο, με κοινό σημείο την υπόσχεση να αφήσουν πίσω τη λιτότητα που επέβαλε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Πάσος Κοέλιο. Αλλά ο Κόστα έχει επίσης υποσχεθεί να τηρήσει τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και τον τελευταίο μήνα αναγκάστηκε από τις Βρυξέλλες να επιβάλει έμμεσους φόρους σχεδόν 1 δις ευρώ για να ενισχύσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό. Η ΕΕ πιέζει για περισσότερες περικοπές, αλλά ο Κόστα δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητες.

Η Καταρίνα Μάρτινς, η οποία ηγείται του Αριστερού Μπλοκ, είπε πως το εν λόγω μήνυμα του Ρεμπέλου ντε Σόουζα ήταν το "συντηρητικό όραμα της χώρας", ακόμη κι αν προσπάθησε να φτάσει σε όλους. "Η Πορτογαλία δεν μπορεί να αφήσει την ικανότητα της στην λήψη αποφάσεων στην οικονομία και στην απασχόληση να καταστραφεί, από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο εξωτερικό" είπε η Μάρτινς μετά την ορκωμοσία. Ο Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros, δήλωσε ότι ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα θα προσπαθήσει αρχικά να επιτύχει έναν συμφιλιωτικό τόνο. "Η κυβέρνηση είναι πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες θα ασκήσουν πίεση για περισσότερα μέτρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τριβές μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση", είπε.

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Πορτογαλίας εκτόξευσαν τις τιμές των ομολόγων τον Φεβρουάριο. Έκτοτε έχουν αντιστραφεί κάπως, αλλά σε μια δημοπρασία ομολόγων την Τετάρτη το κόστος δανεισμού της χώρας αυξήθηκε απότομα. Ο Πρόεδρος Ρεμπέλου ντε Σόουζα κέρδισε τις εκλογές στις 24 Ιανουαρίου με την υπόσχεση να διορθώσει τις πολιτικές διαιρέσεις και την ταλαιπωρία της Πορτογαλίας από τη διάσωση τη περιόδου 2011-14. Είναι πρώην επικεφαλής των κεντροδεξιών Σοσιαλδημοκρατών και υπήρξε σχολιαστής στην τηλεόραση για πολλά χρόνια. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ποτέ δεν κατείχε στο παρελθόν κάποιο κορυφαίο κρατικό αξίωμα.

reuters.com