Πομπέο: Να παραμείνει η πίεση στην Πιονγκγιάνγκ
04/08/2018 10:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πομπέο: Να παραμείνει η πίεση στην Πιονγκγιάνγκ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να «διατηρήσει τη διπλωματική και οικονομική πίεση» στη Βόρεια Κορέα μέχρις ότου εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) «επέμεινα και στη σημασία να διατηρηθεί η διπλωματική και οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση στην οποία έχει δεσμευθεί», τόνισε ο Πομπέο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην ASEAN γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας για τη δική τους ασφάλεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Για τον λόγο αυτό «τους συνέστησα να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις κυρώσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης παράνομης μεταφοράς πετρελαίου σε πλοία» με προορισμό τη Βόρεια Κορέα, υπογράμμισε.

Ο Πομπέο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα εξακολουθεί να έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα και να προσφέρει εργασία σε Βορειοκορεάτες μετανάστες, μια σημαντική πηγή εσόδων για την Πιονγκγιάνγκ.

Στο μεταξύ απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του Reuters αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τερματίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας τις κυρώσεις του Οργανισμού.

Η εξαμηνιαία έκθεση που συντάσσουν ανεξάρτητοι ειδικοί οι οποίοι παρακολουθούν την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά χθες Παρασκευή.

«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει τερματίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα και εξακολουθεί να αψηφά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω της μαζικής αύξησης το 2018 των παράνομων μεταφορών πετρελαϊκών προϊόντων από πλοίο σε πλοίο, καθώς και μέσω της θαλάσσιας μεταφορά άνθρακα», αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους που εκτείνεται σε 149 σελίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ