Πολωνία: Κέρδισαν οι ευρωσκεπτικιστές
26/10/2015 19:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολωνία: Κέρδισαν οι ευρωσκεπτικιστές

Το βασικό κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Πολωνία, το οποίο είχε να έρθει στην εξουσία σχεδόν μία δεκαετία, κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με μία πολιτική πλατφόρμα που συνδυάζει το αίτημα για υψηλότερους μισθούς και επιστροφή σε παραδοσιακές Καθολικές αξίες. Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη πήρε το προβάδισμα με 39,1 τοις εκατό των ψήφων, κατατροπώνοντας την Πλατφόρμα των Πολιτών, το κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνούσε την Πολωνία από το 2007, το οποίο έλαβε το 23,4 τοις εκατό. Η Πλατφόρμα των Πολιτών παραδέχθηκε την ήττα, αν και τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

«Η ζωή των Πολωνών μπορεί να είναι διαφορετική», δήλωσε ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ο ηγέτης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι 'αυτό. Δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας, όπως κάναμε πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να φταίμε». Παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα είχαν εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια, ο Καζίνσκι κάλεσε τους υποστηρικτές του να αφήσουν πίσω τους την αντιπαράθεση.

Ο Καζίνσκι, πρώην πρωθυπουργός και δίδυμος αδελφός του προέδρου Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010, δεν ήταν υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία. Παρόλο που αναμένεται να ασκήσει εξουσία παρασκηνιακά - ήταν αυτός που ήταν ο κύριος ομιλητής στα επινίκια της Κυριακής - η πρωθυπουργία θα περάσει στην Μπεάτα Σίντλο. Η Πλατφόρμα των Πολιτών παραδέχτηκε την ήττα της, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα επιτεύγματά της. «Δεν έχουμε χάσει αυτά τα οκτώ χρόνια» δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός Εύα Κόπατς. «Η Πολωνία είναι σήμερα μια χώρα που αναπτύσσεται οικονομικά με μονοψήφιο αριθμό ανεργίας. Αυτή είναι η πολιτεία που παραδίδουμε σε εκείνους που κέρδισαν τις εκλογές» είπε.

Σε ένα ιδιαίτερα ενδεικτικό αποτέλεσμα, που τονίζει την δεξιά στροφή και της Πολωνίας –ακολουθώντας αυτή των γειτόνων της- κανένα από τα αριστερά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της χώρας δεν φαίνεται να κερδίζει έδρες στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην μετα-κομμουνιστική ιστορία της Πολωνίας. «Ας μην απογοητευθούμε» δήλωσε η Μπάρμπαρα Νόβατσα, επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας. «Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία μας λέει ‘όχι, θέλουμε τη δεξιά’, ξέρουμε ότι ο χρόνος για την αριστερά θα έρθει και μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένουμε, ισχυροί και αποφασιστικοί, με τα κεφάλια μας ψηλά».

Η Πολωνία των 38 εκατ. κατοίκων είναι το μεγαλύτερο το πιο ζωντανό οικονομικά έθνος στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως μια περιφερειακή ηγετική δύναμη. Παρόλα αυτά, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι κουράστηκαν να ακούν για μια ακμάζουσα οικονομία που αισθάνονται ότι έχει αφήσει πίσω πάρα πολλούς και ότι εξακολουθεί να υστερεί από τα πιο ευημερούντα έθνη της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους πολύπλοκους εκλογικούς νόμους της Πολωνίας, ένα κόμμα μπορεί να πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης, χωρίς να χρειάζεται έναν εταίρο για συνασπισμό, ακόμη και αν έχει λιγότερο από το 40 τοις εκατό των ψήφων, ανάλογα με το πόσα από τα μικρότερα κόμματα θα περάσουν το όριο του 5 τοις εκατό που απαιτείται για να κερδίσουν έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη μπορεί να καταλήξει με μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ τρία μικρότερα κόμματα κέρδισαν αρκετές ψήφους για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, τα επίσημα αποτελέσματα του ποιοι θα περάσουν το κατώφλι θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Μόνο τότε θα καταστεί σαφές αν το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του, ή αν θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο για συνασπισμό. Η Πλατφόρμα των Πολιτών αντιμετωπίζει προβλήματα από το περασμένο καλοκαίρι, όταν αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν κάνοντας χυδαία σχόλια σχετικά με παράνομες υποκλοπές. Υπέστη ένα ακόμη πλήγμα, όταν ο ηγέτης της, Ντόναλντ Τουσκ, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο χρόνο για να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.