Ποιος είναι ο Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας;
23/05/2016 16:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος είναι ο Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας;

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας πραγματοποίησε μία ειδική συνέλευση στην οποία επιβεβαίωσε τον Μπινάλι Γιλντιρίμ - σύμμαχο επί χρόνια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ως νέο πρόεδρό του και επόμενο πρωθυπουργό, μια κίνηση που ενδέχεται να εδραιώσει Ερντογάν στην εξουσία. Ο Χακάν Γιλμάζ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, περιγράφει έναν "ρεαλιστή" πολιτικό, που είναι βαθιά πιστός στον πρόεδρο. Ιδού τι λέει στο FRANCE 24:

"Ο Γιλντιρίμ είναι από τις επαρχίες και θεωρείται πολύ ανθρώπινος από τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ. Είναι γνωστός για την αίσθηση του χιούμορ, αλλά είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος έχει τη φήμη κάποιου που λύνει προβλήματα. Έχει σπουδάσει μηχανικός πλοίων. Όταν ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Γιλντιρίμ ήταν υπεύθυνος των υπηρεσιών πορθμείων της πόλης.

Όταν ο Ερντογάν ίδρυσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2001, έφερε πολλές καλές επαφές του από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα μαζί του. Ο Γιλντιρίμ ήταν ένας από αυτούς και έγινε υπουργός Μεταφορών. Είναι ένα πολύ μεγάλο, ισχυρό υπουργείο που ασχολείται με συμβάσεις για την κατασκευή δρόμων, αεροδρομίων και του ναυτιλιακού κλάδου. Ήταν ένα υπουργείο στο οποίο μπορούσε να μοιράζει χάρες. Δεν θα έφτανα στο σημείο να πω ότι υπήρξε διαφθορά, αλλά η ευνοιοκρατία ήταν σίγουρα διαδεδομένη.

Ο Γιλντιρίμ κατείχε τη θέση για 12 ή 13 χρόνια, αλλά ήταν πολύ επιτυχημένος και σεβαστός. Οι μεταφορές έγιναν ένας πολύ σημαντικός τομέας της δημόσιας στήριξης. Πολλά μέλη του AKP προέρχονται από τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας και η βελτίωση των γραμμών λεωφορείων και δρόμων ήταν πραγματικά σημαντικά για αυτούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Γιλντιρίμ έγινε ακόμη πιο σημαντικός για την κυβέρνηση γιατί είχε κάποιο ρόλο στο κόμμα που πραγματικά άγγιξε τους ανθρώπους".

Η σχέση του με τον Πρόεδρο

Ο Γιλντιρίμ ήταν κοντά στον πρόεδρο επί δύο δεκαετίες και έχει διατελέσει σύμβουλός του πρόσφατα. Επί του παρόντος, το σχέδιο του Ερντογάν είναι να επεκτείνει τις εξουσίες του. Θέλει να περάσει από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε ένα σύστημα με περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Νταβούτογλου αντιστεκόταν σε αυτό το έργο, το οποίο είναι και ένας από τους λόγους που 'δεν τα βρήκαν' με τον Ερντογάν. Αλλά ο πρόεδρος ξέρει ότι ο Γιλντιρίμ δεν θα κάνει τίποτα για να χαλάσει τη σχέση τους. Ο Γιλντιρίμ δεν είναι μόνο κοντά στον πρόεδρο, είναι επίσης γνωστό ότι είναι πολύ χαλαρός. Δεν νομίζω πως θα ενοχληθεί που θα είναι ο δεύτερος στην κατάταξη".

Τι θα αλλάξει υπό τον Γιλντιρίμ;

"Ο Νταβούτογλου ήταν ένας ιδεαλιστής. Ως ο αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, λειτουργούσε πραγματικά με πολύ ιδεολογικό τρόπο. Ο Γιλντιρίμ είναι πολύ πιο ρεαλιστής και νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτό θα φανεί στην εξωτερική του πολιτική. Θα αναλάβει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο από τον Νταβούτογλου.

Η πρωταρχική μέριμνα του Ερντογάν τώρα είναι να μετατοπίσει τη χώρα από ένα κοινοβουλευτικό σε ένα προεδρικό σύστημα. Θα πρέπει να κερδίσει τον λαό πριν από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, για να γίνει αυτό δυνατόν. Πιστεύω επίσης ότι ο Γιλντιρίμ θα τονίσει την αύξηση του εθνικισμού, συσπειρώνοντας έτσι τον λαό γύρω από το κυβερνητικό κόμμα.

Ο Νταβούτογλου μεσολάβησε στην επίμαχη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, για τη μείωση της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία στην Ελλάδα. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η συμφωνία δεν θα κρατήσει μέχρι τώρα που ο Νταβούτογλου παραιτήθηκε. Είναι αλήθεια ότι δεν προχωρά πολύ ομαλά. Η Τουρκία ήθελε την κατάργηση της βίζας στην ΕΕ για τους πολίτες της, ως μέρος της συμφωνίας, αλλά δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα κριτήρια που απαιτούνται για το σκοπό αυτό. Ο Ερντογάν διαμαρτύρεται για αυτό. Αλλά δεν νομίζω ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει. Η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρίσκο να την αφήσει να αποτύχει".

france24.com