Ποιες είναι οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα;
05/09/2017 22:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιες είναι οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα;

Μετά την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έως σήμερα, οι ΗΠΑ ζήτησαν τις πιο σκληρές πιθανές κυρώσεις στα Ηνωμένα Έθνη και ανέφεραν ότι υπάρχουν άφθονες στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν λίγες καλές επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ χωρίς βοήθεια από την Κίνα, η οποία είναι επιφυλακτική στο να πιέσει το βορειοκορεατικό καθεστώς προς την κατάρρευση. Η Κίνα έχει υποστηρίξει το πάγωμα στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας παίρνοντας ως αντάλλαγμα το τέλος των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, μια ιδέα που οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει τρεις ιδέες ως υποψήφιος και αργότερα ως πρόεδρος των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την κρίση: τις στρατιωτικές επιθέσεις, την οικονομική τιμωρία της Κίνας και τις άμεσες συνομιλίες.

Πόλεμος

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για "μια μαζική στρατιωτική απάντηση" σε οποιαδήποτε απειλή από τη Βόρεια Κορέα εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων της και η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ κατηγόρησε τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι "ικετεύει για πόλεμο". "Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θέλει να μιλήσει: θέλει να αναπτύξει την οικονομία και ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, όχι το ένα ή το άλλο, αλλά και τα δύο ταυτόχρονα", δήλωσε ο Παρκ Μπανγκ-Κουανγκ, διευθυντής του κέντρου για τη βορειοανατολική Ασία στο Ινστιτούτο για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας στη Σεούλ, ένα think tank συνδεδεμένο με το γραφείο πληροφοριών της χώρας.

"Η κρίση στην κορεατική χερσόνησο επιδεινώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα να ασκούνται περισσότερες πιέσεις από τον Τραμπ ή ακόμη και μια στρατιωτική επίθεση να γίνονται πιο εφικτά". Σύμφωνα με τον Παρκ, ο Τραμπ έχει τρεις επιλογές: να επιταχύνει την πίεση μέσω κυρώσεων, να ξεκινήσει άμεσο διάλογο με τον Κιμ ή να εξετάσει τις "χειρουργικές" επιθέσεις στις βορειοκορεατικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν ο Τραμπ θα συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, πριν από μια στρατιωτική επίθεση. Και οι δύο χώρες θα αντιταχθούν σθεναρά στην επίθεση στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Παρκ, δεδομένου ότι πολίτες τους είναι πιθανότερο να πεθάνουν σε οποιαδήποτε σύγκρουση.

Η συζήτηση για πόλεμο θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του Κιμ βραχυπρόθεσμα. "Τα απειλητικά παιχνίδια του Ντόναλντ Τραμπ διαδραματίζονται στη λογική της εσωτερικής κυριαρχίας του Κιμ που θέτει τις ΗΠΑ ως τρομερή απειλή, δικαιώνοντας την πολιτική καταπίεση του καθεστώτος", σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Χαμπίμπ, καθηγητή πολιτικής στο πανεπιστήμιο La Trobe. "Θα μπορούσε κάποιος δικαιολογημένα να σκεφτεί την τρέχουσα αντεπίθεση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας ως παιχνίδι που παίζουν προνομιούχοι άνδρες με κοστούμια και από τις δύο πλευρές, παίζοντας με τη ζωή απλών πολιτών", πρόσθεσε. "Εκατομμύρια ζωές και στις δύο πλευρές της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και πέραν αυτής τίθενται σε περιττό κίνδυνο μέσω μιας τέτοιας μεγάλης συμμετοχής. "Η τάση του Τραμπ για στρατιωτική στάση δεν βοηθά στην πιθανότητα αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας".

Η στρατιωτική δράση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει την Κίνα σε σύγκρουση. Το Πεκίνο αντιτίθεται στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αλλά δεν θέλει να δει την κατάρρευση του καθεστώτος Κιμ. Η Κίνα έστειλε περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρατεύματα για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), ο οποίος εξακολουθεί να είναι επίσημα γνωστός ως "πόλεμος για να αντισταθούν στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και να βοηθήσουν την Κορέα".

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, αντιπροσωπεύοντας το 90% του εξωτερικού εμπορίου της. Η απομονωμένη χώρα εξήγαγε προϊόντα αξίας 2 δις δολαρίων προς την Κίνα το 2015, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός -η Ινδία- αγόρασε μόνο 98 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Οι εισαγωγές στη Βόρεια Κορέα ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο.

Αλλά παρά την απειλή του Τραμπ να σταματήσει "το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα δραστηριοποιείται με τη Βόρεια Κορέα", η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και η απαγόρευση του εμπορίου με τη χώρα θα απαιτούσε πιθανώς έγκριση του Κογκρέσου. Ο Τραμπ έχει τη δύναμη να επιβάλλει δασμούς που θα καθιστούσαν απαγορευτικά ακριβή την εισαγωγή κινεζικών αγαθών, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο που τελικά θα βλάψει τους Αμερικανούς καταναλωτές.

"Μπορεί ο Τραμπ να πιστεύει ότι αν πει πως τέτοιοι δασμοί έχουν επιβληθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως η απάντηση στις απειλές της Βόρειας Κορέας, θα σημαίνει ότι θα υποστούν λιγότερη κριτική" δήλωσε ο Σαούλ Έσλεϊκ, ανεξάρτητος οικονομολόγος, ο οποίος συμβούλευε την αυστραλιανή κυβέρνηση σε θέματα εμπορίου. "Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την άρνηση πρόσβασης στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές ή τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ ή τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την άσκηση πίεσης στους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, να επιβάλλουν παρόμοια μέτρα", πρόσθεσε. "Όπως και οι δασμοί, αν και περισσότερο, μέτρα όπως αυτά θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα".

Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος των αγαθών μέσα σε μια μέρα, πλήττοντας τους καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα και τους βιομηχανικούς καταναλωτές ακόμα περισσότερο. "Υπάρχουν πολύ λίγοι δρόμοι για να ασκήσουν πιέσεις οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, εκτός από την απειλή στρατιωτικής δράσης και ίσως ακόμη και να τις πραγματοποιήσουν", δήλωσε ο Έσλεϊκ.

Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους, κάτι που της δίνει σημαντική επιρροή εάν αποφασίσει να πουλήσει μαζικά. "Το να ρισκάρει μια παγκόσμια ύφεση μέσω ενός ανόητου προστατευτικού σπιράλ ή εξαναγκασμού της Κίνας να αποβάλει τη 'βόμβα του δολαρίου' δεν είναι μια αξιόπιστη στρατηγική για να ζητήσει την κινεζική βοήθεια για τη διαχείριση της Βόρειας Κορέας" σημειώνει ο Χαμπίμπ.

Άμεσες διαπραγματεύσεις

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα. Ο Κιμ γνωρίζει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης εγκατέλειψε το πυρηνικό του πρόγραμμα το 2003 μόνο και μόνο για να έχει βοήθεια από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις σε μια εξέγερση εναντίον του, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα.

Ο Σεν Ντίνγκλι, επικεφαλής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να αποδεχθούν την κατάσταση της Βόρειας Κορέας ως πυρηνική δύναμη και να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.

Ο Σεν επεσήμανε ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε αναθεωρήσει τις σχέσεις με τον Μάο Τσε Τουνγκ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μόλις λίγα χρόνια μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Κίνας, και είπε ότι ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έπρεπε τώρα να κάνουν το ίδιο με τον Κιμ.

"Ο Νίξον μισούσε την Κίνα - δεν του άρεσε ποτέ η Κίνα. Ήταν μια κομμουνιστική χώρα που έκανε την Πολιτιστική Επανάσταση. Αλλά ο Νίξον ήταν έξυπνος. Χρειαζόταν την Κίνα για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση ", δήλωσε ο Σεν. "Οι ΗΠΑ έπρεπε να ζήσουν ειρηνικά με τα πυρηνικά όπλα της Κίνας. Η Κίνα πρέπει να ζήσει με τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας ειρηνικά, αντί να την αντιτάξει, κάτι το οποίο θα αποτύχει". Ο Σεν πρόβλεψε ότι ο Τραμπ σύντομα θα συνειδητοποιούσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καθίσει στο τραπέζι μαζί με τον Κιμ, ακριβώς όπως ο Νίξον κάθισε με τον Μάο. "Ο Τραμπ είναι έξυπνος άνθρωπος... Θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα αποδεχτεί τη Βόρεια Κορέα".

theguardian.com