Πλημμυρισμένες πόλεις και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι ο απολογισμός από τον «Χάρβεϊ»
01/09/2017 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλημμυρισμένες πόλεις και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι ο απολογισμός από τον «Χάρβεϊ»

Μια εβδομάδα μετά το χτύπημα του τυφώνα Χάρβεϊ, οι προσπάθειες διάσωσης γίνονται όλο και πιο δύσκολες καθώς μεγάλες περιοχές γης παρέμειναν κάτω από το νερό, σε μια από μια από τις χειρότερες και πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο τυφώνας έχει εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ 44 θεωρούνται νεκροί από τις πλημμύρες που παρέλυσαν το Χιούστον. Στο Μπόμοντ του Τέξας, μια πόλη περίπου 120.000 ανθρώπων, οι πλημμύρες έπληξαν την παροχή πόσιμου νερού. Η Arkema και οι υπάλληλοι δημόσιας υγείας προειδοποίησαν για τον κίνδυνο έκρηξης και πυρκαγιάς σε χημικό εργοστάσιο που ανήκει στην επιχείρηση. Την Πέμπτη σημειώθηκαν εκρήξεις στις εγκαταστάσεις, περίπου 40 χιλιόμετρα.

"Το Μπόμοντ είναι βασικά ένα νησί", δήλωσε η δήμαρχος Becky Adams σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Η πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 130 χλμ. ανατολικά του Χιούστον και έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από πλημμύρες, μπόρεσε να παραλάβει μόνο μία μεγάλη πηγή πόσιμου νερού την Πέμπτη και υπήρχαν σχέδια για δημιουργία κέντρων διανομής νερού την Παρασκευή, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης .
Ο Χάρβεϊ πέρασε από την ξηρά την περασμένη Παρασκευή ως ο ισχυρότερος τυφώνας που πλήττει το Τέξας εδώ και μισό αιώνα. Υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα καθώς κατευθύνθηκε στην ενδοχώρα την Πέμπτη, ρίχνοντας πρωτοφανείς ποσότητες βροχής και αφήνοντας καταστροφές σε μια τεράστια έκταση στην νοτιοανατολική πλευρά της πολιτείας.

Η Moody's Analytics υπολόγισε το οικονομικό κόστος του Χάρβεϊ για το νοτιοανατολικό Τέξας από 51 έως 75 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντας τον μεταξύ των πιο δαπανηρών καταιγίδων στην ιστορία των ΗΠΑ. Μεγάλο μέρος των ζημιών έγινε στο Χιούστον, ενεργειακό κόμβο των ΗΠΑ, του οποίου η μητροπολιτική περιοχή έχει οικονομία συγκρίσιμη με εκείνη της Αργεντινής. Τουλάχιστον 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται νεκροί σε έξι περιοχές του Χιούστον, δήλωσαν αξιωματούχοι. Επιπλέον 19 αγνοούνται.

Περίπου 779.000 Τεξανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλοι 980.000 έφυγαν οικειοθελώς εν μέσω κινδύνου για νέες πλημμύρες από τα υπερχειλισμένα ποτάμια και τις δεξαμενές, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Elaine Duke. Δεκάδες χιλιάδες στριμώχθηκαν σε καταφύγια σε ολόκληρη την περιοχή. Καθώς οι πλημμύρες άρχισαν να υποχωρούν στο Χιούστον, οι Πυροσβέστες άρχισαν την Πέμπτη να διεξάγουν έρευνα στα σπίτια για να διασώσουν τους αγνοούμενους, ενώ ορισμένοι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους για να εκτιμήσουν τη ζημιά.

Καλυμμένοι με νερό

Το εβδομήντα τοις εκατό της κομητείας Χάρις, η οποία περιλαμβάνει το Χιούστον και έχει πληθυσμό περίπου 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, καλύφθηκε με τουλάχιστον 45 εκατοστά νερό, δήλωσαν οι αρχές. Από όταν τα σημάδια της φυσιολογικής ζωής επέστρεψαν στην πόλη, την τέταρτη πολυπληθέστερη σε πληθυσμό, υπήρχαν επίσης ανησυχίες για τους κινδύνους στην υγεία από βακτήρια και ρύπους στα νερά από τις πλημμύρες.

Η πλημμύρα έκλεισε επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου και έπληξε την ενεργειακή υποδομή των ΗΠΑ, η οποία επικεντρώνεται στην ακτή του Κόλπου. Εκτόξευσε τις τιμές της βενζίνης και διατάραξε τις παγκόσμιες προμήθειες καυσίμων. Στις μεγάλες πόλεις του Τέξας, συμπεριλαμβανομένου του Ντάλας, υπήρχαν μακριές ουρές στα πρατήρια καυσίμων, με αποτέλεσμα οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές να λένε στους ανθρώπους ότι δεν υπήρχε λόγος πανικού και ότι υπήρχαν άφθονες προμήθειες καυσίμων.

Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είχαν μειωθεί από τις 300.000 σε περίπου 160.000 κατοικίες και επιχειρήσεις στο Τέξας και τη Λουιζιάνα την Παρασκευή το πρωί. Πολλοί στο Χιούστον ήταν συγκλονισμένοι από αυτό που βρήκαν όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους. "Δεν είναι το σπίτι μου πια" δήλωσε μια 52χρονη. "Βρήκα τον καταψύκτη στο σαλόνι".

reuters.com