Πιθανώς Πακιστανός και όχι Αφγανός ο δράστης της επίθεσης με τσεκούρι στη Γερμανία
20/07/2016 12:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιθανώς Πακιστανός και όχι Αφγανός ο δράστης της επίθεσης με τσεκούρι στη Γερμανία

Αμφιβολίες σχετικά με την υπηκοότητα του δράστη τηςεπίθεσης στο Βίρτσμπουργκ,έχουν οι ειδικοί των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα απόψε το δεύτερο δημόσιο γερμανικό κανάλι ZDF.

Προβληματισμό έχει επίσης προκαλέσει η ριζοσπαστικοποίησή 17χρονου σε ιδιαίτερα σύντομο διάστημα.

Οι αμφιβολίες προέρχονται κυρίως από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο δράστης στο βίντεο που μετέδωσε το «Ισλαμικό Κράτος» και στο οποίο ο 17χρονος ανακοινώνει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίθεση στην Γερμανία. Κατά τους ειδικούς, μιλάει σε γλώσσα Παστούν, η οποία χρησιμοποιείται στην περιοχή του Ινδοκαυκάσου, αλλά έχει διαφορές από την αφγανική και την πακιστανική εκδοχή. Για τους όρους «αυτοκτονία», «κυβερνήσεις», «Μουσουλμάνοι» και «στρατός», ο δράστης χρησιμοποιεί την πακιστανική εκδοχή. Επιπλέον, στο δωμάτιό του βρέθηκε πακιστανικό έγγραφο, ενώ το όνομα που δόθηκε από το «Ισλαμικό Κράτος», Μουχαμάντ Ριγιάντ, δεν συμπίπτει με το όνομα με το οποίο έχει γίνει η καταχώρισή του στα γερμανικά αρχεία, δηλαδή Ριάζ Χαν Αχμαντζάι. Θεωρείται δε πιθανό, ο δράστης ο οποίος έφθασε στην Γερμανία πριν από δύο χρόνια ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, να δήλωσε Αφγανός προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητές του για χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο νεαρός είχε πρόσφατα ριζοσπαστικοποιηθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται απολύτως βέβαιο. Όταν επιτέθηκε με τσεκούρι εναντίον 15 επιβατών του τρένου, εκ των οποίων δύο βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, ο δράστης φώναξε «Allahu akbar» («Ο Θεός είναι μεγάλος»).

Παρόλα αυτά, όσοι τον γνώριζαν, κάνουν λόγο για «αδιανόητη συμπεριφορά», καθώς τον περιγράφουν ως «πιστό μουσουλμάνο», αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Ο κ. Χέρμαν σημείωσε σχετικά, ότι οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν, το πώς μπορεί στην Γερμανία κάποιος να ριζοσπαστικοποιηθεί και να φτάσει στη βία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μάλιστα είναι ενταγμένος στο σύστημα ενσωμάτωσης προσφύγων.

Ο 17χρονος είχε ολοκληρώσει την πρακτική του σε φούρνο, και τις τελευταίες εβδομάδες είχε εγκαταλείψει το κέντρο προσφύγων όπου διέμενε και φιλοξενείτο από γερμανική οικογένεια.

eleftherostypos.gr