Πέθανε ο Σιμόν Πέρες
28/09/2016 13:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέθανε ο Σιμόν Πέρες

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Πέρες θεωρείται μία ιστορική φυσιογνωμία, καθώς υπήρξε ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Όσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του '90. Η συμβολή του σε αυτές τις συνομιλίες οδήγησε στη βράβευσή του με Νόμπελ Ειρήνης το 1994.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Σιμόν Πέρες επεδίωκε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη, παρά τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη. Παρά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών, τον δεύτερο ξεσηκωμό των Παλαιστινίων το 2000 και τους πολέμους στον Λίβανο και τη Γάζα, ο Πέρες εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η ειρήνη ήταν πολύ κοντά. "Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ειρήνη όσο ζω. Ακόμη κι αν χρειαστεί να παρατείνω τη ζωή μου για ένα ή δύο χρόνια για να το πετύχω, δεν θα διστάσω", είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Ο Σιμόν Πέρες, το κανονικό όνομα του οποίου ήταν Σιμόν Πέρσκι, γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1923 στο Βίσνιεβ της Πολωνίας το οποίο ανήκει πλέον στη Λευκορωσία. Μετακόμισε στην Παλαιστίνη το 1934 με την οικογένεια του και εκεί άλλαξε το επώνυμό του σε Πέρες, που στα εβραϊκά σημαίνει «κελάηδισμα». Οι συγγενείς του που παρέμειναν στην Πολωνία, μεταξύ των οποίων και ο παππούς του, σκοτώθηκαν όταν οι ναζί έβαλαν φωτιά σε μια συναγωγή στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Από την ηλικία των 20 ετών ο Πέρες είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, που υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την ανεξαρτησία το 1948. Σε ηλικία 29 ετών υπηρέτησε ως διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας και στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε και με τη Γαλλία για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ.

Ο Πέρες εξελέγη στην Κνεσέτ το 1959. Έβαλε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός πέντε φορές από τις οποίες κέρδισε μόνο τη μία, το 1984 όταν μοιράστηκε τη θέση εκ περιτροπής με τον αντίπαλό του Γιτζάκ Σαμίρ. Το 1990 οδήγησε το κόμμα των Εργατικών έξω από την κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του Σαμίρ, το Λικούντ, καθώς ομάδες που είχαν δημιουργηθεί στο κόμμα είχαν υποσχεθεί να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, με στόχο να αντικαταστήσει τον Σαμίρ. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, μέλη του κοινοβουλίου άλλαξαν γνώμη εγκρίνοντας μια κυβέρνηση υπό τον Σαμίρ χωρίς τον Πέρες και τους Εργατικούς.

Ο Πέρες ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μετά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη και έχασε τις εκλογές του επόμενου έτους από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το 2000 μάλιστα υπέστη νέα ήττα, όταν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος, καθώς το υπερορθόδοξο κόμμα «Σας» απέσυρε τελευταία στιγμή στο κοινοβούλιο τη στήριξη προς το πρόσωπό του. Ακόμη και τότε όμως αρνήθηκε να παραιτηθεί. Το 2001 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον αντίπαλό του Αριέλ Σαρόν, όπου υπηρέτησε για 20 μήνες, καθώς στη συνέχεια οι Εργατικοί αποσύρθηκαν από τον συνασπισμό. Το 2005 μάλιστα απομακρύνθηκε από την ηγεσία του κόμματος και ως αντικαταστάτης του επελέγη ο Αμίρ Πέρετζ. Τότε ο Πέρες ακολούθησε τον Σαρόν σε ένα νέο κόμμα, το Καντίμα, υπηρετώντας ως αντιπρόεδρος. Παρέμεινε στο πόστο αυτό ακόμη και όταν ο Εχουντ Ολμερτ διαδέχτηκε τον Αριέλ Σαρόν. Σε ηλικία 83 ετών ανέλαβε την προεδρία του Ισραήλ.

Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε: «Απόψε, η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Σιμόν Πέρες, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο Σιμόν Πέρες ήταν «ένας από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένας «πιστός φίλος της Γαλλίας». «Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», γράφει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του. «Με τον θάνατο του Σιμόν Πέρες, το Ισραήλ χάνει ένας από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς του ηγέτες, η ειρήνη έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της και η Γαλλία έναν πιστό φίλο». Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, υπό την αιγίδα του οποίου υπεγράφησαν οι συμφωνίες του Όσλο ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, χαρακτήρισε τον Σιμόν Πέρες «μία ιδιοφυΐα με μεγάλη καρδιά».

theguardian.com