Περαστικά μας – Επίθεση των Γερμανών Φιλελεύθερων στο Σόιμπλε επειδή δεν ήταν σκληρός με την Ελλάδα
06/10/2017 19:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περαστικά μας – Επίθεση των Γερμανών Φιλελεύθερων στο Σόιμπλε επειδή δεν ήταν σκληρός με την Ελλάδα

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, που πιθανολογείται πως θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της χώρας και θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, άσκησε κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την «καλή» στάση του έναντι της Ελλάδας.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ ζήτησε να υπάρξει σκληρότερη στάση για τη δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική στην ευρωζώνη.

«Για εμάς, μια αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιο σημαντική από έναν νέο υπουργό», δήλωσε ο ηγέτης του FDP σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ερωτηθείς για το εάν το κόμμα του θέλει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών από το κεντροδεξιό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ.

«Δεν έχει κανένα νόημα να εικάζουμε για ανθρώπους και θέσεις όσο δεν έχουμε κάποια σαφήνεια για την πολιτική», πρόσθεσε. Ο Λίντνερ απέκλεισε την ανάληψη νέου χρέους προκειμένου να επιτευχθεί η «άσκηση ισορροπίας» της μείωσης του φόρου εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων για τις ψηφιακές υποδομές.

Επέμεινε μάλιστα στο σκεπτικό του πως ο Σόιμπλε δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης. «Ο κ. Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο σε πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Απλά θυμηθείτε το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αρχικά δεν ήθελε να γίνει», δήλωσε ο Λίντνερ.

Η Μέρκελ προσπαθεί να σχηματιστεί έναν τριμερή συνασπισμό με το FDP και τους Πράσινους και κυκλοφορούν φήμες ότι το FDP θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών ως αντάλλαγμα για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Όμως από το μέτωπο της Μέρκελ δηλώνουν πως μπορούν να διατηρήσουν το υπουργείο Οικονομικών εάν ούτε το FDP ούτε οι Πράσινοι το αναλάβουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Για εμάς, πρόκειται για αλλαγές πολιτικής. Και θα πρέπει να το συζητήσουμε εντατικά», δήλωσε ο Λίντνερ για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν ένας τέτοιος συνασπισμός μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ, του FDP και των Πρασίνων μπορεί να λειτουργήσει, καθώς τα κόμματα έχουν εν μέρει αντικρουόμενες ιδέες πολιτικής.

«Αυτό δεν οδηγεί αυτόματα σε ένα κοινό σχέδιο» δήλωσε ο Λίντνερ.

Για το μεταναστευτικό, ζήτησε να υπάρξει μείωση του αριθμού όσων φθάνουν στη Γερμανία καθώς και να θεσπιστεί ένας μεταναστευτικός νόμος προκειμένου να προσελκύονται εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου από το εξωτερικό.

eleftherostypos.gr