Πέντε πράγματα άξια προσοχής στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
15/12/2016 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέντε πράγματα άξια προσοχής στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Όσο περισσότερο συσσωρεύονται τα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση - μεταναστευτική κρίση, οικονομικά προβλήματα, άνοδος των ευρωσκεπτικιστών- τόσο συντομότερες είναι οι τακτικές συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ. Και το σημερινό, τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2016 θα είναι μια μονοήμερη υπόθεση, με άφθονα θέματα προς συζήτηση. Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε την σύνοδο κορυφής ως "ναρκοπέδιο" όπου "πολλά πράγματα θα μπορούσαν ακόμα να πάνε στραβά" παρά την εκτενή προετοιμασία.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει προσοχής δεν θα είναι στην ατζέντα, αλλά μάλλον στο περιθώριο. Ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν οι ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ στον απόηχο της απόφασης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να εγκαταλείψει τη θέση του και εν όψει της λήξης της θητείας Τουσκ την άνοιξη.

Ιδού πέντε ακόμα πράγματα άξια προσοχής:

1. Συρία

Υπάρχουν νέες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος στο τραπέζι. Το σχέδιο της τελικής δήλωσης, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, δηλώνει ξεκάθαρα: "Όσοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μερικές από τις οποίες μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές".

Εφ 'όσον η δήλωση αναφέρεται μόνο στην επιβολή κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, όλοι είναι σύμφωνοι . Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες χώρες προσπαθήσουν να πιέσουν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποτυχία, όπως έγινε κατά την σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατάφερε να εμποδίσει νέες κυρώσεις.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είχε συζητηθεί τότε, δεν αναμένονται σημαντικές συζητήσεις αυτή τη φορά γύρω από το θέμα. Αντ 'αυτού, η ανατροπή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, οι οποίες εισήχθησαν σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ομαλή.

2. Η Ουκρανία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε νομικά δεσμευτικό κείμενο την Κυριακή που προορίζεται να εξασφαλίσει ότι μια συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία δεν θα δημιουργήσει μια εγγύηση άμυνας ή δεν θα γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση ένταξης της χώρας στο μπλοκ. Ο Ρούτε, ο οποίος έχασε ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο σχετικά με την επικύρωση μιας συμφωνίας εμπορίου και ασφάλειας με την Ουκρανία, έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν λάβει τέτοιες διαβεβαιώσεις κατά τη σύνοδο κορυφής, η χώρα του "δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης".

Διπλωμάτες λένε ότι είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά η διατύπωση που αποκλείει ρητά την οποιαδήποτε μελλοντική προσχώρηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χώρες όπως η Πολωνία στην απόρριψή της. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρουν ότι "η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης [της συμφωνίας με την Ουκρανία] παραμένει βασικός στόχος της ΕΕ". Μια αποτυχία επικύρωσης της συμφωνίας θα είναι μια τεράστια ήττα για την ΕΕ και την Ουκρανία και μία σημαντική νίκη για τη Ρωσία.

3. Μετανάστευση

Το να βρεθεί μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ασύλου σε αυτό το στάδιο του παιχνιδιού πρόκειται να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Η Σλοβακία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία, πρόβαλε τη δική της πρόταση τον περασμένο μήνα για την "αποτελεσματική αλληλεγγύη", που είναι ουσιαστικά μια λίστα με οικονομικές και υλικοτεχνικές εναλλακτικές λύσεις για τις χώρες που δεν θέλουν να πάρουν πρόσφυγες.

Στις μεσογειακές χώρες - Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- δεν άρεσε, επειδή φοβούνται ότι θα μείνουν με όλους τους πρόσφυγες. Στην Ουγγαρία δεν άρεσε επειδή η χώρα θέλει όλες οι περιπτώσεις "για τους μετανάστες να επεξεργάζονται εκτός της ΕΕ, σε κέντρα ταυτοποίησης στη Βόρεια Αφρική. Οι Γερμανοί είναι κάπου ενδιάμεσα, αλλά ο δρόμος για μια συμφωνία είναι μακρύς.

4. Άμυνα

Για τους Γάλλους, αυτό θα είναι το πιο σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Οι ηγέτες αναμένεται να ευλογήσουν την περαιτέρω ενοποίηση της άμυνας της ΕΕ, την περισσότερη στρατιωτική έρευνα και τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς. "Μόλις πριν από λίγα χρόνια, αυτό θα ήταν αδιανόητο", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. "Είναι μια διαδικασία που έχει λάβει μια ισχυρή ώθηση μετά το Brexit" υπό την ηγεσία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, επιτρέποντας σε ορισμένες χώρες να αρχίσουν χωρίς να περιμένουν την συναίνεση των άλλων. Κατά μιας τέτοιας ολοκλήρωσης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία. Φοβούνται οτιδήποτε ακούγεται σαν μια επικάλυψη του ΝΑΤΟ.

5. Brexit

Μετά το τέλος της συνεδρίασης των 28, θα υπάρξει ένα δείπνο για 27. Στο τέλος του δείπνου, οι 27 ηγέτες θα εκδώσουν μια δήλωση που βασικά έχει σχεδιαστεί για να πει στους Βρετανούς: Είμαστε έτοιμοι για τον επικείμενο διαχωρισμό μας. Παρακαλούμε να επιταχυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου. Η δήλωση αυτή θα σημάνει ότι τα πρώτα βήματα μετά την κοινοποίηση θα είναι η έγκριση, από την σύνοδο κορυφής των ηγετών, των κατευθυντήριων γραμμών που θα καθορίσουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είπε ένας διπλωμάτης. Δεν ανέφερε ρητά αν θα υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής. Τα πάντα εξαρτώνται από την ημερομηνία της κοινοποίησης. Οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να εγκριθούν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, αν το Λονδίνο κάνει την κοινοποίηση αρκετά νωρίς.

Η δήλωση αυτή θα σημάνει, επίσης, τη δυναμική μεταξύ των βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ που περιλαμβάνονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα αναφέρει τη συμμετοχή της Coreper, των τακτικών συνεδριάσεων των πρεσβευτών της ΕΕ. Ο στόχος; Να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών-μελών και μεταξύ της αποτελεσματικότητας και της ένταξης, εξήγησε ο ανώτερος διπλωμάτης.

politico.eu